Učitelj

Упознавање карактера деце и младежи 265

= оии

Сад ћемо узети неколико описа ученика и ученица Ш разреда учитељске школе. Јасно је да се ти прикази много разликују од оних мале деце из основне школе. Зато ћемо се више служити речима самих ученика и уечница при оцртавању карактера појединог ученика. Све приказе смо саставили на темељу описа свих ученика и то тако да су код куће, насамо, описивали сваки дан по једног ученика или ученицу абецедним редом Лисали су анонимно, као што смо већ споменули, и сваки дан су предавали своје листиће. Кад су обредани сви ученици и кад смо саставили кратке приказе, као што су ових пар што их износимо, дали смо сваком ученику приказ који се њега тиче и затражили од њих да укратко напишу свој одговор на тај приказ, слажу ли се с њим или се не слажу, што је погођено, а што опет није при оцртавању њихова карактера.

Узећемо два ученика и две ученице и наставити их означивати великим латинским словима: Е, КЕ, би Њ

Ученик Е

Стар 18 год., физички доста слабо развијен, ниског раста, јединац у мајке, отац му је умро, материјалне прилике лоше.

На темељу података његових колегица и колега, од ко јих је лело њих 26 свој суд о њему, оцртан је овако:

„Много талента показује за глазбу, лепо свира гласовир а и остале инструменте. За време сваког одмора гледа он да ух вати згоду да што просвира и најугодније се осећа ако се налази уз какав глазбени инструменат. Више пута под одмором развесели он цели разред својим свирањем, уз које плешемо и заборављамо на своју тугу“. Сви у разреду гледају у њему будућег глазбеника, јер посебан дар има за глазбу, а и његов тип одговара типу уметника.

Уз дар за свирање имаде он и лепи гласи у збору пева а више пута се заборави па и под сатом запева.

Иначе је он увек весео и насмејан. Увек је спреман на комедије. Због тога га сви у разреду воле, јер их разним шалама и доскочицама забавља и развесељује. Но, више пута прави комедије и кад не би смео, па и под часом зна што добацити чиме натерава на смех цели разред. Под неким часом сети се нешто да каже на глас, па се сви смеју.

Склон је задиркивању и најрађе задиркује колегице. Увек им даје прилике да се на њега љуте. Силно воли љутити женске, увек их нешто пита и око њих се мота, те им знаде бити и досадан.

Много се воли забављати и плесати. У друштву је врло угодан, јер се знаде снаћи те забавља цело друштво.

Много воли приповедати и јако га весели ако може кога преварити својим измишљотинама. Више пута се нешто сети да