Učitelj

14 5

Предлог за реформу прашких школа 463:

Социјална и здравствена нега захтева даље подесна и снабдевена игралишта и места за одмор и склониште, под васпитним надзором, оне деце, чији су родитељи преко целог дана запослени.

Исто тако дужност је Социјалној заштити школске младежи да потпомаже и надпросечно обдарену децу. А сва ова заштита, као социјална, здравствена и васпитна, треба да буде усредсређена у једној недељивој установи.

Трећи услов за успешан рад у школи јесте активно учешће ђачких родитеља у животу школе. Искуство са школама у којима је установљена родитељска сарадња, јасно показује како: могу родитељи неизмерну помоћ да допринесу школи у разним правцима.

Свакако главна дужност родитељске сарадње са школом биће да се они придобију за нове педагошке идеје, чиме ће се обезбедити хармонија у васпитним тежњама између дома и школе.

Већим привезивањем дечјег родитеља за школу, постаје васпитање јединственије и школски живот веселији.

Сарадњу ђачких родитеља са школом треба тактично потпомагати и појединачно им давати упуте најпре из централе приликом школских извештаја, а доцније из Централног уреда за. заштиту деце (издавањем часописа за родитеље, бесплатним предавањима итд.).

У Организација нове народне школе

Нове педагошке тежње морају бити изражене и у школској организацији. Пре свега потребна је подела деце по разредима, према ступњу психичког развитка, како би васпитање и настава били што успешнији. При овоме потребно је нагласити, да је организација оквир, који произлази из властитог школског уређења. |

Ступањем у школу не сме бити дотадањи развој насилно прекинут, већ га треба наставити. Због тога мора се први разред органски наслањати на васпитање у породици иу забавишту, што је од велике важности у школској организацији.

Доба школске обавезе распоређује се према добу душевног узраста на 3 групе: 1—2 школска година наслања се на васпитање у породици и у забавишту и то дотадање васпитање свестрано допуњује и проширује према условима школске средине; 3—5школска година, када евентуалне садржајне целине стварају полазну тачку рада, који се ограничава на поједине наставне предмете; и најзад грађанска школа (6—9 шк. год.) пружа опште заокругљено образовање ученицима, који по завршетку школе одлазе у живот, или у стручне школе са утврђеним радним програмом. Девета школска година треба да буде у органској вези са грађанском школом.