Učitelj

Педагошки појам рада 653

%

ним доживљајима при сваком процесу рада, који он даље "рашчлањује у радне ступњеве.

Према томе можемо истаћи да рад у педагошком смислу обухвата разноврсне дечје активности које имају образовну и васпитну вредност у првом реду. Педагошки појам рада обухвата целокупну психофизичку активност дечју, којом се помаже његово индивидуално развијање и формирање или самообразовање, као и правилно социјално васпитање у духу вредносне личности у вредносној заједници.

, Ако анализирамо дечји рад, можемо констатовати две стране или компоненте рада - активности, психичку или духовну и физичку или мануелну. У једној врсти рада може да пре теже често само једна од ових компонената рада, те отуда и имамо уобичајену поделу на физички или мануелни и духовни или интелектуални рад. Ова подела може се донекле толерирати само за професионални економски вредан рад одраслих, ма да и тај рад у суштини својој претставља скоро увек извесну психофизичку активност. Уопште сваки људски рад у правом смислу претставља, бар у почетном свом стадију, мању или већу свесну психичку активност, и то шта више и у пословима чисто физичке природе са скоро механизираним извођењем. Иако код деце у прво време преовлађују више тахнички интереси, ипак њихова активност у вези с тиме претставља увек и јаку дозу духовне активности својствене њиховом добу и њиховим психичким способностима и склоностима.

Дечји рад у школи треба да обухвати 'обе стране дечје активности и да их постепено доведе у пуну хармонију и уску природну везу, пошто се тим радом има да развија и формира до своје пуне мере или потпуног развоја како телесна тако и духовна природа дечја. Због тога у школи треба да отпадне уобичајена строга подела на телесни или ручни рад и духовни или интелектуални рад. Ручни рад се уводи првенствено као принцип и стоји у органској вези и допуни са умним дечјим радом те од пасивне очигледности ствара активну очигледност у целокупној настави. Ова уска веза треба да постоји и код ручног рада као посебан предмет. Уопште свака дечја активност у школи треба да буде у основи својој психофизичке природе, јер ће тиме боље задовољити природне дечје интересе и «склоности за радом и занимањем.