Učitelj

Педагошки појам рада - - 659

лити да се удубе и уживе у само писмено излагање и изражавање, затим код слободног цртања по сећању или замисли слободно изабраних објеката или доживљаја, при илустровању, драматичком извођењу итд.

Без овога унутарњег доживљавања самога рада нема ни потребног личног уношења и удубљивања, нити довољног ангажовања вољних момената у дотичну дечју активност. Ово доживљавање у самој ствари и чини да се школа рада претвори у школу живота, а настава рада у наставу доживљавања и радних доживљаја. Због тога при избору подесних радова за децу из оквира наставног градива или код стварања плана рада, уколико је то могуће, треба што више да учествују сама деца, јер се не смеју узети они објекти и проблеми за рад који су далеко од индивидуалног и заједничког живота деце и њихових природних интереса и склоности. Објекти рада не треба да се траже ван дечјег круга живота и интереса, јер ће им у противном изгледати наменутни и непознати а сам рад неинтересантан и бесциљан за њих. Дечја активност у школи не сме да има за циљ учење за школу или ради школе, наставника и родитеља, већ развијање и спремање деце за вредностан индивидуалан и социјалан живот и рад у заједници.

Искоришћавање доживљаја у наставном раду истовремено олакшава и свестрану примену потпуне или слободне и спонтане саморадње деце у настави. При правилном педагошки вредном наставном раду саморадња се појављује као средство а циљ је слобода и самосталност у раду, као и припремање и оспособљавање за слободну и самосталну активну личност у социјалној заједници. Према томе, дечји рад у школи базиран на принципу слободне и спонтане саморадње, у вези са вредним дечјим доживљајима и доживљавањем самога процеса рада, помаже не само буђење и развијање свих вредних психофизичких снага, склоности и способности дечјих, већ утиче јако и на његово формирање и васпитање у духу слободне и самосталне личности, способне за вредносну акцију у својој заједници.

Педагошки правилно организован индивидуални и колективни дечји рад у школи у суштини својој треба да је продукТиван или стваралачки у педагошком смислу, а економска продуктивност је у овом случају споредна. Ова педагошка про-