Učitelj

УЧИТЕЉ-ЈАТЕЈЈ

РЕРАДОЗК! 1|М 2 МАМ5ТУМЕМИ 6157 МАЈ — 1931 ВЕОСРАО 11 (44) 600. вЕ. 9

ОРГАН ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА УРЕДНИК ВУЈ. ПЕТКОВИЋ

Педагошка акција Друштва народа") Данило Милановић

Обичан свет мисли о миру само за време рата; кад рат престане, брига за мир се преноси на званичну политику и државу. Овакво стање влада код нас, а вероватно, са извесним ниансама, и код многих других народа. Међутим то није добро. Свршетак светског рата поставио је питање рата или мира на једну ширу основу него што је било до тада. Он је установом Друштва народа пренео тежиште питања на свест самих народа и тиме је истакао не само њихове дужности према питању мира или рата, него и њихове одговорности, Припремајући свестрани терен пацифизму, Друштво народа је на томе путу дошло и у школу, чији је утицај ча формирање свести народа од значаја за ову пропаганду.

Очигледно је да Друштво народа не ствара нове васпитне теорије и правце, јер то није његов задатак. Оно се интересује васпитањем у толико, у колико је потребно да се данашња школа доведе у склад са основним задатком Друштва народа, т. ]. одржањем мира. |

До сада је школа радила на миру само на етичкој основи, и то је било без нарочитог ефекта на саму ствар. Пацифистичка снага у свету била је тако растурена, без икаква конкретна циља и јављала се за време мира више као израз племенитости и хуманитета, него као једна актуелна друштвена потреба.

#) Друштво народа — Подкомитет педагога — послало је уредништву „Учитеља“ две своје свеске »Кезиец редадодане« („Педагошка збирка“): свеску за јули 1930 и за јануар 1931, са жељом, да се читаоци „Учитеља“ помоћу једног приказа ових свезака упознају са радом Подкомитета педагога и са педагошком акцијом Друштва народа. Ми то радо чинимо на овом месту и захваљујемо Подкомитету педагога на указаној пажњи. :

Уредник