Učitelj

Комплексна настава 689

било би беспредметно, већ је боље да изнесем конкретан а и успео покушај примене комплексне наставе баш у нашим школама.

У Вежбаоници Женске учитељске школе у Крагујевцу обрађиван је комплекс „чаршија“, а изведен је у трећем 'разреду исте школе.

У раду око извођења овог комплекса има три основна момента и то: 1) припремни рад у учионици; 2) проучавање комплекса у животу и 3) систематизовање сакупљеног материјала опет у учионици.

1 Припремни рад у учионици

Да се не би деца изгубила у раду кад изађу у чаршију, наставник им је у учионици скренуо пажњу шта треба да посматрају и да бележе у својим књижицама, које су направила специјално за ту сврху. Наставник је упутио децу на то, шта она имају да посматрају у свакој радњи и шта треба да уносе У своје књижице.

Ова је припрема била у толико више потребна, што је такав начин рада за децу потпуно нов и заиста се могло 60Јати да се она без претходне припреме у многобројним утисцима изгубе.

- 1 Проучавање комплекса у животу

Ова је радња уопште у комплексној настави најважнија, јер се ту стварно стичу знања, развија се дечја иницијатива и сопствена активност. Прво је наставник отишао с децом на пут и деца су се као врапци расипали на све стране, дабогме, по одређеном плану. Деца су обилазила све радње редом, распитивала се о цени свих врста намирница и одмах уносила У своје књижице. Нису заборавила ни на ошштинску вагу, и ту су се распитала колико општина наплаћује за употребу исте и све то забележила.

Када је било са тргом свршено, наставник је одвео децу У чаршију, где су она такође прикупљала потребне податке и уредно уносила у своје бележнице.

Требало је само видети са колико су интереса, озбиљности и осећања сопственог достојанства деца вршила своје задатке. То се не да описати! То се мора видети да би се оценила вредност и значај рада по овом систему. Деца су проучавала живот не у кавезу који се зове учионица, него у самом животу! Ту није само форма већ нова садржина.

Учитељ 44