Učitelj

644 Учитељ

петлелђ). О томе, у свесци за јануар „Педагошке збирке“ пише Др. Франциско Кирило, начелник за основну наставу у Мадриду.

Он вели: „највећи део социјалних и политичких преврата који узбуђују свет произлази од неизвршења дужности и рђаво тумачених права. Зато још у школи код деце треба развијати грађанску свест и грађанску праксу“. Износећи историју ђачке самоуправе у Италији и користи које она даје за грађанско васпитање и грађанску свест, он даје следеће закључке:

„Педагошки систем „самоуправе“ — зе оопуегпетеп-а је најзначајнији за развијање грађанске свести. Нема никаквих незгода да се тај систем почне примењивати још од 6 година, јер:

1) деца врше дужност управљања и администрирања са врло високо развијеном свешћу о одговорности;

2) избори за ова места врше се са пуном свешћу и често уз истинску узбуђеност; не бирају се најјачи и најупорнији, него најзрелији; .

3) систем самоуправе утиче на развијање личног достојанства. Из свега овога он закључује, да је дечји колективни живот једно широко поље за васпитање грађанина, прво своје уже заједнице — отаџбине, а затим и грађанина света.

Ну све се ово ради углавном ради тога, да се код деце

· развију моралне и психичке особине, које ће помоћи пацифистичком делу Друштва народа. Али се намеће најважније питање, од чијег одговора зависи и успех свих ових припрема, на име: да ли је човек, у основи мирољубивг И на ово важно пи-

тање одговара у јануарској свесци „Педагошке збирке“ Др. Хелмут фон Бракен, шеф“ конференција политехничке школе у Брунсвику — у чланку: Психолошки проблем пацифистичког ћаспитања.. ј

На постављено питање он одговара позитивно. Да то докаже, позива се на живот и обичаје примитивних народа, код којих нема чак ни израза за увреду или за рат. Наводи за то примере Др. Нанзена о животу Ескима, код којих су толеран«ција, љубазност и солидарност основне особине карактера. Али насупрот томе, писац чланка излаже интересантно гледиште, Алфреда Адлера у студији о Индивидуалној психологији, у којој се говори о борбености детета. Адлер у томе полази од