Učitelj

Педагошки тродневни курс 699

менте може да има и пасивни облик наставе. По среди је питање ко ради. Права радна настава тражи да ученик ради, а у пасивном облику у ствари ради учитељ.

Затим је предавач извео два облика радне наставе из науке о човеку. Прво су ученици изводили покрете руком и то кружно кретање руку у раменом зглобу. После су имали у пластилину да прикажу облик и положај тих костију, које чине рамени зглоб. Кад су то начинили, неко боље неко лошије, показан им је костур руке и рамена да га свестрано посматрају. Кад су сви добили тачну претставу тог зглоба, поправили су своје радове у пластилину. — У току рада, развојним начином, сами ученици утврђују називе: зглоб, чашка, кугла, кружни зглоб — што се све одмах записује на табли. Пошто су деца на костуру сама намештала положај костију кад се ишчаши рука у том зглобу, и то су после начинили у пластилину.

При другом облику рада, деца су прво посматрала кости и рад лакатног зглоба, а онда су га правили у пластилину. Све "остало је било као и код првог облика.

Овај други начин је несумњиво. за децу лакши, јер претставу добију посматрањем па је после само изразе на одређен начин. У оном првом начину деца стичу претставу радом (овде у пластилину), без претходног посматрања. Први се начин зове „облик стицања претставе радом“ (Етатђеипезјотт), а други „изражајни облик“ (Апа рискабот).

На послетку је приказан рад на часу хемије.

Пред ученицима ГУ разреда стајао је сав потребан материјал: сталци, жичане мрежице, спиритусне лампе, епрувете, порцеланске зделице, лакмусова хартија итд. Деца су постепено, узајамним допуњавањима сама пронашла чему шта служи. Где нису знала помогао им је предавач. Кад су деца све наместила што је потребно да се греје вода у зделици, запалила су «спиритусне лампе. Док се је вода загревала, деца су узела епрувету, насула у њу воде, ставила парче сапуна и мућкањем до-

"била сапуницу (базу). Огледом са лакмусовом хартијом утврдила су; да црвени лакмус поплави у сапуници. Кад им је затим предавач показао сону киселину, нашла су, да од ње плави лакмус поцрвени. — Кад су деца угасила спиритус лампе, констатују да сада у зделици има мање воде, јер се је на то> плоти испарила. _ Сви нови изрази који су поменути у току рада: азбест, епрувета, база, киселина итд. одмах су записивани на табли.

И на овај рад ставићемо примедбу. По нашем мишљењу, било је потребно на крају згодним и подесним начином подвући оно, што су ученици требали тога часа да стекну и задрже. Ученици су доживели много разноврсних утисака. Сви ти утисци нису једнако важни и потребно је нарочито подвлачењем скренути ученику пажњу на важније моменте. Да ли