Učitelj

700 Учитељ

је овде било у питању испаравање воде или разлика између база и киселина2 Ове две ствари нису имале никакву природну везу, сем што су пред ученицима стајала средства и за једно и за друго. Остао је утисак да се истовремено раде две разнородне ствари без потребне везе.

На крају је предавач дао потпуну шему разних врста радне наставе, чиме је био завршен овај тродневни педагошки курс.

Из предавања немачких педагошких радника слушаоци су добили слику нове немачке школе, што ће им свакако моћи добро послужити у тежњи усавршавања наше народне школе. ИМ нехотице се намеће мисао и питање: Зар не би могли сличне курсеве сваке године да одрже наши учитељи и професори >»

Цветко Ћ. Поповић

Дужности васпитача у дому за васпитање малолетника од Вукашина Марковића Шта је Дом малолетника» — Која се деца ту упућују»

Дом малолетника је, у правом смислу схваћено, Болница

за лечење моралних болести. То је у ствари једна необично велика породица, где се строго води рачуна о правима и дужностима свих чланова породице. То је школа учења и школа правог и озбиљног рада, где се васпитаници у занатском погледу морају оспособити за самосталан али и частан живот по иступању из Дома. То није само оно како сео њему најчешће мисли и каже, то није Казнени завод. То је завод за поправку и завод за васпитање морално посрнуле и криминалне младежи.

Васпитаници, то су морални болесници. То су деца алко-

холичара, туберкулозних и сифилистичних родитеља. То су ванбрачна деца или деца разведених родитеља. Ту ћете наћи децу

која имају и мајку и оца, па су ипак била остављена да их

улица васпитава. Наћи ћете децу епилептичаре, душевно 3а0сталу децу, клептомане, пиромане, убице итд. То су она деца са чијим сте се именима сретали у дневним листовима, чији су вас подвизи зачуђавали, чије су добро организоване лоповске дружине забрињавале и задавале доста мука великоварошкој полицији, деца чији су подвизи ишли од најобичније преваре и крађе па до невероватно грозних и страшних подвига — до. убиства. То су она деца која су највеће задовољство налаЗила у чињењу рђавих дела, деца која су изнемоглим старцима и старицама на улици подметала ногу, деца која су у корпи за псе брзог воза ишла с краја на крај Европе. То су она деца

По виц