Učitelj

706 Учитељ

Ако је лепо време, ви водите питомце у цркву, прошетате их по чистом ваздуху или обилазите музеје и друго. Ако вам време то дозвољава, ви рано изјутра напуштате град, одлазите у поље носећи собом и храну, да би се тек увече вратили уморни, јер сте цео дан, поред осталих дужности морали бити и полицајац, трудећи се да све васпитанике вратите у Дом.

Овим напорним радом постиже се то, да ова деца по иступању из Дома, могу послужити као пример у погледу доброг и лепог понашања, као и с обзиром на частан живот.

Ето, то су дужности васпитача у Дому малолетника.

Афоризми Марије Монтесори Радиша М. Стефановић

У берлинском педагошком часопису »Рле пеџе Егмећипе« (свеска за јануар 1930 године), штампала је Марија Монтесори известан број својих афоризама. Те су афоризме после прештампали многи часописи и ми их саопштавамо према талијанским изворима.

ж

Волети дете значи служити му колико је то могуће. Ко

воли, то још не значи да разуме, али ко разуме, тај већ воли. ЈЂубав је потребна као и светлост за микроскоп. Разумевање је сочиво. Светлост (љубав) је потребна, али без сочива (разумевања) нема никаквог значаја. Ж

Вежбањем и задовољавањем својих потреба, дете постаје:

"све јаче. ж

Дете се мора развијати независно од осталих личности.

Т

Помогни ми, да би се умео сам помоћи. ж Свака помоћ, која није безусловно потребна, смета развитку. ; : ж Дечја активност нема спољашњег циља — активност одраслих нема унутрашњег циља. Ж Са другим методама дете сазнаје, шта му је наставник: предавао. За развитак треба употребљавати средства, која одговарају дечјим потребама. Само оно што је потребно, треба пружити детету, јер ће само тако сачувати свежу психичку енер--