Učitelj

Дужности васпитача у дому за малолетнике 705

Долази ручак. И ту је ваша улога као и о доручку. По"нављају се исте рђаве навике, исте примедбе, исти савети итд.

Настаје час музике. Деца су по одељењима. Васпитач мора и ту да је присутан, јер се врло често дешава да један „другоме намерно кваре инструменте. Навике са улице нису још искорењене. Саме их нигде не смете оставити, јер међу њима има и новајлија, који су пре два-три дана доведени у Дом. Њима је тешко ако макар какву штету не учине. Запазићете „да налазе задовољство макар и у растурању кревета и бацању јастука. Али присуство васпитачево онемогући ће да рђаве навике нађу изражаја. |

После свирања иде се на рад. Васпитач, као и јутрос, оби"лази радионице. По подне понављају се ствари и догађаји слични онима пре подне, те васпитач и сада има пуне руке посла. Поред овога, васпитач прегледа ученичку пошту, заводи је у књигу коресподенције. Други размешта књиге које су враћене са читања и одваја нове које ће питомцима дати из књижнице. Заводе се даље подаци у главну књигу и досијеа. Припрема се оно о чему ће им се довече на часу предавати итд. итд. У томе долази и време вечери. Васпитач претходно обиђе све „Радионице да види како деца остављају посао и како напуштају "рад и радионице. О вечери исто каоио доручку и о ручку.

После вечере настају школски часови од 6.15 па до 8 ча"сова. Затим се иде на спавање. Васпитач мора и сада да јео ту. Обилази и надгледа. Сви су већ легли. Васпитач понова обиђе "све редом. Најзад одлази, да би се кроз сат или два навратио „да понова обиђе и види да ли је све у реду. |

ИМ тако теку дани један за другим. Дође и недеља или који други велики празник када се не ради по радионицама. Ови дани одмора за све друге, јесу дани најзаморнијег рада "за васпитача у Дому. Од изјутра до увече васпитач мора да је стално са васпитаницима, не остављајући их ни једног мо"мента саме. Он мора ову и овакву децу, управо младиће, целог „дана забавити таквим стварима од којих она неће осетити до"саду и које ће занимање бити у ствари систематски рад на поправци и васпитању ове деце. Док је све ово теоријски веома лако повољно решити, дотле је практично извођење свега овога, "са повољним резултатима, један од најтежих момената у опште У васпитачком позиву.

Ако је празником време рђаво, морате цео дан провести У Дому. По доручку почињете са заменом ствари у магацину, па прелазите на преглед ормана и ствари, преглед књига, примање и издавање књига из књижнице, седницу ђачког суда, неко предавање итд. итд. да би увече завршили рад каквим "забавним делом, каквом позоришном претставом или биоскопским комадом.

Учитељ 45