Učitelj

708 Учитељ

звивнеованиливинани намера ината авина.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) Домаћа књижевност

Инж. Миодраг Новаковић: „Рационализација (научна организација рада“). Стр. 218. Београд, 1931. Издање Књижарнице С. Б. Цвијановића у Београду. Цена 30 динара.

Несумњиво је да преживљујемо врло тешке дане. Да је уздрмано спокојство и идила скоро целога човечанства. Страховите последице прошлог великог рата тек сад делују свом тежином. Људе свих континената мори иста брига, и свуда се подједнако довијају да је се што пре ослободе. Једна једина реч ужасава све нас: криза. Индустриске земље, у којима се она јаче осећа, и ранијих година пре светског рата, осећале су је, но много мање. Студија кризе отпочела је десетак година пре последњег рата у Америци. Год. 1907 Харвардов универзитет образовао је један комитет, и тада је установљено да су оне у тесној вези са извесним условима производње и промета, и да се понављају у довољно правилним временским размацима. На основу статистичких радова овог комитета израђени су и тав. економски барометри. Чим се ово установило, одмах су се са друге стране тражили лекови и мере да се кризе отклоне и да се до њих и не дође. Једно од најефикаснијих средстава је свакако рационализација или. научна организација рада, чији је оснивач Теилор. |

И књига г. М. Новаковића бави се тим питањем. Мако књига може бити има стручан карактер, потрудићемо се да о њој дамо мало опширнији приказ, јер су у њој додирнуте скоро све делатности човечјег рада. Јер у њој има пуно зрелих мисли, пуно проблема за размишљање. Дело је рађено на широкој основи, поткрепљено масом чињеница, доказа, јасних примера, низом графикона и статискичких табела, расправља рационализацију: човека, домаћег газдинства, града и дома, пољопривреде, индустрије, заната и трговине, саобраћаја, школе итд. Нама је немогуће да се на свима тачкама задржавамо, већ само на онима, које по нашем мишљењу имају дубљи и шири значај.

Шта је рационализацијаг — Примена научне организације на свима пољима, побољшање метода рада у свима правцима људске делатности.

_ Како доћи до циља» — У чему је спас» — Одговор је један и дефинитиван: у науци. „Пред науком новог доба сви се народи клањају, јер предосећају да ће она једног дана бити општа религија. Она ће да приближава и свезује све људе међусобно“.