Učitelj

Домаћа књижевност 709

Да почнемо са рационализацијом човека. Овде важи оно опште познато правило: да свако одређено место заузме човек одређених | способности. Основна је мисао: рационализовати самога себе и тиме створити једно јако рационализовано друштво. На тај ће се начин и морал јаче подићи, и моћи ће да се схвати највиши друштвени закон данашњице, рад, који ће бити користан целоме човечанству.

Рационализација домаћег газдинства односи се углавном на жене и састоји се у примени вештина и наука на практично обављање свих радова у дому. Раније је жена — домаћица имала много већих дужности и послова, али напретком технике сви се ти послови обављају ван куће. Домаћица је све мање произвођач. Ово побољшање и рационална подигнутост утиче на пораст склопљених бракова и на пораст рађања.

У рационализацији пољопривреде писац сасвим тачно истиче улогу задругарства. По њему је мисија задругарства пут не само за рационализацију пољопривреде, већ једини сигурни пут ка спасењу човечанства и убрзаном ширењу међу људе мира и благостања. Једино ће задругарство моћи да одомаћи на селу модерне методе уновчавања свих сељакових вредности. Узроци пољопривредне заосталости су у томе, што сељак нема никаквог плана рада; што ради нештедимице, а није научио да размишља и расуђује. Што не врши оплемењавање биља; што не увиђа праву вредност машинске обраде земље, отуда је трећина земљишта код нас непродуктивно. Спас је, као што рекосмо, у задругарству, као нашој најјачој економској грани. Оно треба да има водећу улогу. Задругари ће тако добити потребно васпитање. Задругарство не одбацује приватну својину, већ хоће да заштити своје чланове од разорног дејства капитала и бори се против штетног делања некојих акционарских друштава. Васпитна вредност задругарства је у томе што учи своје чланове да развију своју енергију како би помогли истовремено и себи и другима, и да унесу више морала у економске односе.

Рационализација саобраћаја тежи за што већом слободом кретања, помоћу које се увећава брзина, скраћује време и уштеђује човечји труд. — У свеукупној рационализацији игра важну улогу и статистика. Све се више увиђа њена важност. Помоћу ње избећи ће се луда трка за фабриковањем неке робе чим јој цена на тржишту отпочне скакати. Помоћу статистике може се производња саобразити потребама потрошача на свима крајевима света. Задатак научне организације јесте да обезбеди нормалан рад свима. А содијална радионализација тежи да се услови рада распростру не само на технику и хигијену "рада, већ и на душевне околности. Од радника се данас захтева највећи учинак у најкраћем времену. Психотехника се