Učitelj

Хроника 719

зив бановинских скупштина, које ће се одржати у месецу јулу ради формирања бановинских секција и избора нових управа;

2) садашње секције у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Сплиту одржаће у месецу јуну прву ванредну скупштину, на којој ће се решити питање о ликвидацији секција и њихове покретне и непокретне имовине; и

3) Извршни одбор упутиће упуства садашњим секцијским управама, односно среским друштвима у банским седиштима, у којима нема секцијске управе, о начину ликвидације садашњих секција и образовању нових бановинских секција.

На крају седнице одлучено је да Извршни одбор одреди датум и место држања главне годишње скупштине, која ће се одржати пошто се изврши формирање свих бановинских секција. Шири одбор ставио је, најзад, у дужност Извршном одбору да се стара приликом примене новог Чиновничког закона о интересима учитељства, с обзиром на доношење предвиђених уредаба за његово извршење.

Правила о полагању практичног учитељског испита. Г. Министар просвете потписао је Привремена правила о полагању практичног учитељског испита. Право на полагање овог испита учитељ стиче после 20 месеца рада у разреду. У овај рок не рачунају се боловања дужа од два месеца као и велики школски одмор. Учитељ је дужан овај испит положити. у року од четири године. Ту се не рачуна отсуство дуже од шест месеца нити време проведено у кадру. Испит се полаже у времену од 1 октобра до 15 маја пред стручном комисијом. у државним учитељским школама. Дан испита одређује директор учитељске школе, а комисију чине: директор учитељске школе, наставник педагогике, наставник српскохрватскословеначког језика и књижевности, наставник народне историје, наставник земљописа Југославије и један наставник вежбаонице. Распоред наставника ако их има више за исти предмет врши директор у почетку године и исти се не мења за ту школску годину. 4 Испит се састоји из теоријског (писменог и усменог) и практичног испита. Писмени се полаже из педагошке групе и државног језика, и то пред комисијом која даје по једну тему за сваки предмет. Испит траје највише пет сати за сваки пред“ мет. Усмени испит полажу кандидати, који су из оба предмета на писменом добили најмање оцену добар. Овај се испит полаже из државног језика с књижевношћу, народне историје, земљописа Југославије и школске администрације са познавањем законодавства које се односи на народне школе.

Практични испит се састоји из једног практичног предавања, које кандидат врши у разреду одређене народне школе, пошто га претходно обради писмено пред комисијом.