Učitelj

718 Учитељ

| = ____________-_______-_-___-____

Закона о народним школама, као што је на пример оцењивање учитељског рада. Учитељи почињу од девете, па иду до пете групе. Почетна учитељска плата је 1300 динара У селу, 1400 дин. у среском месту и 1550 дин. у банском месту. У пету групу од оних који имају право на њу господин. Министар просвете може одмах превести по новом закону оне учитеље који имају 30 година службе, 55 година старости и три узастопне одличне оцене рада за последње године. Колики број може доцније бити унапређиван у пету групу одредиће се нарочитим законом.

Повећање просветног буџета. — Према експозеу господина Министра финансија о предлогу буџета за 1981—932 годину, буџет Министарства просвете повећава се у овој години за 22,910.642 динара. Повећање долази једним делом и на основну наставу и то: за постављење 1200 учитеља и 200 вероучитеља у народним школама, затим за подизање школа у сиромашним крајевима и за принос школском фонду, поред неколико других мањих кредита.

Одликовање г. Драгослава Ђорђевића. — Претседник Чехословачке Републике одликовао је начелника основне наставе Министарства просвете 'т. Драгослава Ђорђевића орденом Белог Лава Ш реда. Чехословачки посланик у Београду предао је г. Ђорђевићу одликовање 91 априла т. г. У Чехословачком посланству.

Седница Проширеног одбора. — 14 априла 1931 год. обављена је у Београду седница Проширеног извршног одбора Југословенског учитељског удружења. Присутни су били поред чланова Извршног одбора из Београда и претставници свих секција. На овој седници примљена је знању оставка претседника Удружења г. Милана Рабреновића, као и чланова Извршног одбора г. г. М. Вујанца и П. Флереа, који по новом Закону 0 чиновницима не могу бити чланови управе Удружења. На овој седници, поред осталог, Одбор је уважио оставку на положај потпретседника г. Миладину Цвијовићу као и оставку на лоложај уредника „Народне просвете“ г.' Милораду Вујанцу. Одбор је изабрао за вршиоца претседничке дужности Г. Дамјана Рашића, до решења Ширег главног одбора. За помоћника уредника „Народне просвете“ изабран је члан Извршног одбора г. С. Тинтор.

На седници од 15 априла Одбор је узео у претрес питања реорганизације Југословенског учитељског удружења, у смислу 55 76 и 345 Закона о чиновницима и одлучио:

1) да садашње управе среских друштава у банским местима, где нема секцијских управа, учине све припреме за са-