Učitelj

Шумска школа код Берлина 111.

За разлику од других шумских школа у Минхену, Еберфелду у Бечком Новом Месту, где се деца мењају сваке четврте или шесте недеље, остају деца у шумској школи у Шарлотенбургу не само преко целог лета, него ако то њихово здравствено стање захтева и преко зиме, а неки посећују ову школу 2—8 године. На тај начин се дечје здравље трајно побољша. Школу посећују деца родитеља нижих социјалних редова, који не могу своју децу послати ради опорављања на море, или у планинске крајеве. Здравствено стање деце ове шумске школе може се посматрати по завршној школској посети, јер већина ђака остаје до 20 године у „групи бивших ђака шумске школе“, где се стварно могу уочити трајни резултати бављења у шуми. У зиму шумска школа добија карактер санаторијума с постељама на чистом ваздуху.

Атмосфера ове шумске школе, у којој се деца треба телесно да опораве, има велико преимућство над многим дечјим опоравилиштима и санаториумима управо стога, што родитељи и учитељи раде не само за телесно опорављење него и у равној мери за духовни напредак. Управо у овом погледу може се посматрати, како се нови правци педагогике тесно: додирују сновим тежњама медецине, која све више и више напушта старе методе. Раније је медецина тражила узроке телесних болести у телесним поремећајима, данас пак иде много дубље и тежи да утврди тесну везу између поремећаја душевне равнотеже и телесног стања пацијента. -

Шумска школа дошла је до овог важног резултата трновитим путем праксе и опита, независно од теоријских расправа. Деца из атмосфере великоградске периферије нашла су у шумској школи не само телесно опорављање, него и окрепљење душевних сила, и на том идејном основу је изграђена цела шумска школа.

Настава је овде само део заједничког рада, одмора и забаве; њу је дакле немогуће одвојити од осталог занимања у школи. Деца долазе у школу у седам ипо часова, тада доручкују и одлазе у своје пољске учионице. Часови трају по 35 минута с двема краћим и једном дужом паузом од пола часа, кад деца добијају ужину. После овог одмора нема праве наставе, деца за то време припремају задатке и понављају пређено градиво. После ручка деца се одмарају два часа у својим постељама под ведрим небом. После подне деца раде у вртовима и радионицама, затим се забављају, играју, купају у базенима, искоришћују сунчана и ваздушна купатила, раде на. лејама засејаним поврћем и цвећем, које могу искористити за своје породице. Увече се 220 деце уз пратњу учитеља враћа у град, а 50 остаје у шумској школи и преко ноћи.

___Упочетку се настава изводила према методама и циље_вима нормалне школе. Убрзо се показало, да шумска школа.