Učitelj

718 Учитељ

треба у свима правцима да тражи нове путеве, јер овде недостаје први услов за наставу нормалне школе — дечје здравље. У шумску школу долазе деца, на коју велики град има неповољан утицај, деца чији организам не може да издржи ону велику навалу стално нових и нових утисака, ону повишену напетост нерава, коју изазива великоградска улица. Сувише брзо мењање непрерађених утисака проузрокује неспособност за концетрацију, нервозу, површно схватање, посматрање и мишљење. Здравствено стање ове деце захтевало је скраћивање наставног часа на 35 минута. Код старог начина рада са утврђеним распоредом часова настава би претстављала нови колеодоскоп предмета, који се брзо мењају и који између себе немају логичне везе; а такав наставни поступак би изазвао код нервозне деце, која су способна за концетрацију, нови хаоси ново излишно напрезање. Шумска школа је напустила досадашње путеве учења и пронашла је боље методе у недељној настави у концентрисању градива, у еластичности распореда _ часова и завођењу активности ђака и његовој заинтересованости у наставном процесу. Управо та околност, што деца проводе цео дан у школи, олакшала је ове задатке. Количина знања је свакако скраћена, како би квалитет био бољи. Ипак главно средство у погледу телесног и духовног 03дрављења ове деце је атмосфера љубави и узајамног разумевања између учитеља и ђака. Заједничко живљење одраслих и деце и њихово узајамно познавање доприноси све бољим и пријатељским односима између васпитача и васпитаника. Утицаји периферије, улично понашање, рђаве навике, интересовање за порнографску литературу постепено ишчезавају пред новим заједничким интересовањем за цвеће, поврће, ђачко позориште, спортове, игре итд.

Сваке среде долазе родитељи у шумску школу ради посете деце, а нарочито оне која ту ноћевају. Родитељи су срећни кад виде своју децу опорављену и освежену; деца опет с поносом показују резултате свога рада у врту, радионици и школи. За време празника деца приређују својим родитељима концерте, дају позоришне комаде, рецитују, певају. Те свечаности имају свој велики педагошки значај и за децу и за њихове родитеље.

Пракса ове шумске школе показује врло јасно, како тесно стоји у вези сваки нов школски покушај и свака нова идеја са широким током савременог живота, науке, економије и свих грана културе. Полазећи с тог гледишта старе методе треба заменити новим, како би здравствена страна била“ "допуњена старањем о унутрашњој равнотежи детета и како би активност дечја била упућена на здрав и солидан колосек. Ту се лако могу проверити сви теоријски закључци. А тада се теорија и пракса налазе у најтешњој унутрашњој вези оплођавајући једна другу на корист нових генерација народа.