Učitelj

Рад у 1 разреду 135

Малиша и ораси

Малиша замоли мајку, да му даде ораха. Мајка му рече, да су ораси у ћупу. Он завуче обе шаке у ћуп и зграби пуне шаке ораха. Грлић беше узан. Малиша не може извући руке и стаде се љутити и плакати. Мајка му рече: „Не љути се. Пусти половину ораха и тада ћеш лако извући!“

Писање

Ове недеље деца још не знају да пишу слова. Место писања предузима се вежбање руке и прстију за писање. За то су подесне игре са рукама, на пр.: подигне се десна рука и каже се: то је јабучица, пуна је воћа. Затим се подигне и лева рука и каже се: то је шљива, једва се од рода види лишће. Или: то је палац, он тресе шљиве овако, и показује се палцем; овај (кажипрст) их скупља овако, средњи и домали их носе кући, а овај мали све ће их појести. Ту долази и грађење од дрваца продавница на тргу, клупица, столова. Исто тако и цртање на таблици или хартији јабука, шљива итд. све оно што служи као припрема за писање. Ученицима се ствара интерес за писање питањима: Шта ради мајка кад пође на трг, да не би нешто заборавилаг — „Напише све шта ће да купи“. Шта раде продавци да не би сваки час одговарали пошто је штог — Напишу цене, па ставе на корпе“.

Једна девојчица полази на трг, да послуша мајку. Не зна још да пише. Шта ће да ради да не би заборавила шта има да купи»

„Нацртаће.“ — Нацртајте и ви тако. — Нацртајте усправним цртама јабуке, крушке, шљиве! Нацртајте трг!

Певање

За певање треба узимати лаке и кратке песме са лаким и простим обликом и по садржини сродне са главним предметом наставе у овом нашем случају са воћем. За наше предавање је подесна песма:

Берем, берем грожђе, Док чика не дође;

А кад чика дође, Пресешће ми грожђе.

Рачуница и геометрија

Да бројимо јабуке! Да бројимо столове на тргу (клупе или столови у учионици добију значај правих столова на тргу)! — Да бројимо ваше кестење! — Сад нека кестење које сте изнели на клупу буде кромпир, хајде да их бројимо. — Дрвца су продавци на тргу, хајде да их бројимо. — Нацртајте на свескама по пет јабука. — Да направите по пет ораха од иловаче (или пластелина). — Изброј пет јабука на рачунаљци. — Замислите да сте на тргу,