Učitelj

136 Живојин Трифуновић

ти си купио пет јабука, изброј их! — Нацртајте пет цвекли. Нацртајте пет крушака у једном реду! — Нацртајте једну испод друге! — У овом обиму бројева се обрађује и рачунање.

Каква је ова јабукаг — „Округла.“ — А оваг — „Ћошкаста.“ Каква је ова репа — „Велика.“ —- А оваг — „Мала“.

Цртање

Нацртајте људе који се виде на тргу. — Нацртајте воће у

тањиру и обојте га писаљкама у боји! — Деца цртају грубо, али

су ови цртежи подесни да наставник упозна способност претстављања својих ученика.

Гимнастика и игре

Да беремо грожђе у винограду! (Деца чучну и као да беру.) — Носите грожђе у котарицама! — Једна врста ученика су тешко натоварена кола са грожђем, друга врста ученика да их вуку! Тресите шљиве! — Скупљајте шљиве у котарицу! — Пала је једна јабука, дохватите је левом руком! — Врапци скакућу у воћњаку, хајде и ви као они! — Дохватите јабуку с гране која је висока! — Износите камење из винограда! — Погледајте јабуку коју сам метнуо на дирек, ко може да је обори лоптомр

Јесењи материјал за основну наставу од Живојина Трифуновића, учитеља

Настао је почетак школске године. После подужег одмора има се прионути на рад. Али где, шта и како» То су питања од великог значаја. Време треба ценити и користити се сваком згодном приликом. Пропуштено не надокнађује се. Зато је потребно умети снаћи се у даном моменту и искористити све оно што нам се нуди. Јесен је та која нам нуди разноврсни материјал за извођење целокупне наставе. Укупна настава овде наилази на пун изражај. Овај материјал треба искористити, али не између четири зида већ у природи на лицу места где се може видети, опипати и доживети.

Лепа јесен са свеколиком својом привлачношћу иде у прилог Жан Жак Русовог начела: у природу за природу. Зато школски излети нарочито у ово доба морају бити што чешћи. Не заборавимо да ће зима наступити и свеколика јесења лепота са свима појавама, променама и са многим материјалом нестати. МИ као што сваки домаћин спрема зимницу за телесно одржање; тако исто морамо спремити храну и за духовно, јер је ово последње претежније и узвишеније.