Učitelj

148 Др. Вој. Р. Младеновић

Тиролска успаванка — Мједетед, (1 разр. Главне школе)

Пескарче — Запфтаппећеп (1 разр, Гл. школе) Жалба патуљака (П разр. Гл. школе)

Вук и седам јарића (2 разр.)

Ђурђевак (1 разр.)

Путничка песма — У/апдетед (4 разр.)

Веверица (1 разр.)

Ловачка песма (П разр. Главне школе)

Кепипале (П раз. Главне школе)

Цвет и лептир (2 разр.)

Песма за игру (4 разр.)

Под липом (4 разр.)

Верглаш (4 разр.)

Помози Бог! — »Отав ф! бов« (П разр. Гл. школе) Аћанеа (1 разр. Гл. школе)

Гахепде ли (П разр. Гл. школе)

Глува мајчица (4 разр.)

Ктопелуф (4 разр.)

Ш део: У облацима.

Нека ти је сунце у срцу — Нађ Зоппе на Неглећ (ШП разр. Гл. школе).“

Отишао сам на певање, одлучивши да се претходно ни о чему не обавештавам. Хтео сам да добивени утисак не буде ниуколико са стране опредељен.

Укусна сала Учитељског дома брзо се напунила. Ученице су продавале „програме“ које су ђаци сами израдили и који су сад друкчије а врло лепо изгледали: исписали су их сами ђаци штампаним словима, уоквирили их простим а врло укусним орнаментима по своме нахођењу, ставили их у чврсте разнобојне корице од картона и привезали „златном“ пантљиком. На корицама слике: било оригиналне које су сами ђаци израдили, било слика Сунчевог Петра коју је један ученик по својој замисли изрезао у дрвету и потом је ученици сами у радионици помоћу отисака умножили (Нојузећи ). Изузев ове последње слике која је била на више програма, сив су други били различити у извођењу (с погледом на слику, оквир од орнамената и на врсту слова: начело ученичке самосталности у радној школи долази свуда па и овде до израза). Ја сам добио програм, на коме је била прилепљена слика једног цвета у боји на округлој белој хартији, а мој сусед ми је после свршеног певања уступио још један са сликом Сунчевог Петра.

Тачно у одређено време један снажан удар у „звоно“ с необичним звуком створио је тишину у пуној дворани. Природно и скромно, какав је увек, директор вежбаонице, г. Ктоћћећ, отворио је вече, поздрављајући присутне место претседника Родитељског удружења који је службено био спречен да дође и претстављајући госте: заступнике бечке општине, Школског савета за град Беч и Мини-