Učitelj

158 Нове књиге И листови

„Југословенче“ (се штампа у 100.000 примерака. То показује да је лист наишао на леп пријем и код деце којој је намењен, и код наставника који су га препоручили својим ученицима, као и то, да је прошла учитељска скупштина, одобравајући предлог о покретању овог листа донела једну важну и корисну одлуку. Заиста је било време, да југословенска основна школа и југословенска школска омладина добију свој уистину југословенски дечји лист, помоћу којег ће се ученици основних школа из свих крајева наших васпитавати у сваком лепом погледу. Већ према првом броју може се закључити, да „Југословенче“ одговара својој намени и да његови уредници задовољавају очекивања о једном лепом листу.

Југословенче излази у месечним бројевима сем јула и августа. Цена му је 10 динара годишње. Претплата се шаље: Благајни Југословенског учитељског удружења за Југословенче, Београд, Краља Милутина 66.

Тоне Гаспари: „Див ји мож“, корушка бајка у пет чинова са певањем, играњем и музиком. Издала Учитељска тискарна у Љубљани, цена 12 динара.

Тоне Гаспари, учитељ и писац, позната је личност у новијој словеначкој књижевности, нарочито У књижевности за младеж. Његова дела, биле то песме, цртице, приповетке или позоришни комади, имају колорит завичаја и ненаметљиву националну тенденцију. Садржина овог најновијег дела узета је из бајки и песама, које приповеда и пева наш народ у Корушкој. Писац је веома вешто унео у народне приповетке о „Дивљем мужу“, који краде пастирима овце и о „Белим женама“, које су заштитнице пастира, и догађаје из најновије словеначке историје, из времена када смо несрећним плебисцитом у Корушкој изгубили лепу Подршку Долину, или, како то приказује Тоне Гаспари У свом комаду: Кад је „Дивљи муж“ украо лепу краљицу Роњицу. „Дивји мож“ може се претстављати само на великим школским позорницама, јер наступају поред 32 лица још народ, деца, двор и музика. Велики успех би постигао овим комадом добар режисер, кад би приредио претставу на пољу.

Селото и селското училице като образователни центрове, од проф. Фридриха Паулсена, превео с немачког Ро ЈЕ Ивановљ. Софија, 1931 г. Цена 15 лева.

У издању Енциклопедије за васпитање, коју уређује Д. Грнчаров, у Софији, са чијим неким издањима смо имали прилике да упознамо читаоце Учитеља, изашла је ових дана књига под горЊим насловом. У првом чланку њеном говори се о професору

Фридриху Паулсену. Писац чланка је Д. Грнчаров. Даље су чланци:

и допуњавање школе. — Адреса редакције Енциклопедије за васпитање је: Д. Грнчаров, Софија 7, улица Лозенец МУ 3