Učitelj

Васпитање и образовање пољских учитеља 219

Ти су течајеви, истина, отклонили оно прерано одређивање позива и прерано студирање педагогике, али краткоћа времена не допушта дубље, шире и темељније стручно образовање и не даје специјално васпитање потребно за учитељски позив. Будућност ће показати да ли ће се ови течајеви задржати и проширити у педагошке академије, чиме би судбина учитељских семинара била за увек решена.

Од 1928 год. постоје у Пољској и двогодишњи државни педагогиуми. Намењени су такође образовању и спремању учитеља основних школа. Примају се матуранти средњих школа. Програм обухвата: а) обавезно студирање психологије, филозофије и социологије; 6) педагошке предмете; в) школску праксу; г) уметничко-техничке предмете; д) један научни предмет који се учи у основној школи; ђ) помоћне предмете. Средства су: предавања и рад у семинарима, вежбаоницама и радионицама. — Свршени кандидати ових педагогиума имају првенство при постављењу у основним школама и специјалан додатак. Године 1928 педагогиуми су основани у Кракову, Лублину и Варшави. У Варшави постоји и приватан педагогиум.

У основним школама влада општи принцип разредних учитеља, али се у јавности све више наглашује захтев да се бар у три виша ма уведу предметни учитељи (предметна настава).

Предметне учитеље спомиње декрет претседника републике од 6 марта 1928 г. у 1, 3 и 15 тачки. У 1 тачки спомињу се они учитељи који су се специјализирали и који су апробирани само за поједине наставне предмете основ. школа као што су: наука о вери, цртање, ручни рад, певање, гимнастика, пољопривреда и домаће газдинство, страни језик и слични предмети које би министар још увео. Тачка 3 допушта употребу средњошколских наставника за предмете из којих су испитани, а тачка 15 спомиње учитеље основних школа који су допунску квалификацију стекли на вишим учитељским течајевима.

Статут тих течајева (из год. 1928) прописује: Течајеви трају једну годину и посећује их учитељство основних школа. На њима се учи: педагогика и наука о садањој Пољској, обавезно за све течајевце и по једна група предмета (хуманистичка, физичка, математичка, географско-природњачка, цртање и ручни рад, певање и гимнастика). Слушаоци се удубљују у градиво и методику дотичних наставних предмета, при чему се највећа пажња обраћа на градиво више основне школе (УМ, МГ и УП разр.). Предавања, сопствена испитивања и истраживања, самостално студирање одговарајућих дела и књига — средства су за образовање. — Апсолвенти ових течајева, такође, имају првенство при постављењу у основним школама.

Године 1929 уведено је полагање практичног учитељског испита. Њему је циљ да се види како учитељ зна употребити и искористити своје знање при школском раду, како поучава и ва-