Učitelj

588 Милош П. Павловић

ћи, да у првим двема годинама троше на ручни рад много више времена, пошто им се допушта продужити или завршити свој рад у времену, кад је наставник заузет радом у другом одељењу. (У већини случајева, код млађих разреда постоје два одељења: за ученике слабије и ученике јаче, по моћи схватања). Иначе, у прве две године часови трају 20 минута, идуће четири године по један сат, а у последње две године по 1:/7 сат.

Прве године, рад деце отпочиње прављењем разних пред“ "мета, већином дечјих играчака од разнобојне хартије, што све особито развија код деце интерес. Ту су: разнолике кутијице, кућице, корпице, чамци, лађице, шешири, украси за полисе и прозоре, вештачко цвеће и т. сл. После овога отпочиње изрезивање, опет од хартије, сличних предмета. Доцније се прелази на гумирабику и њену употребу и рад на већ сложенијим стварчицама, као на пример: орманчићи са фијокама, кола, саонице, затворена кола, аутомобили, вагонети и т. сл. у директној вези са радом у осталим наставним предметима. Уз ово, деца плету од сламе и рафије плетенице, шешириће, корпице, вазнице, саксије, креветиће и т. сл. Шивење се, пак, у првој години своди једино на прошивање иглом и концем по картону.

Сав овај рад је у најтешњој вези са другим наставним предметима, као на пример са аритметиком, која се у првој гоодини своди сва на рачунање са квадратићима, коцкама, куглицама и другим облицима, као помоћним очигледним средствима, а која сама деца режу од хартије, потом их сравњују и упоређују већ познате бројне количине и величине, ПА А ЛАА 111; 1Х1%ж28 итд, а све помоћу линија, ивица хартије или делова оне хартије, од које праве кутијице, чиме се добијају основни појмови размере и деобе. Тако исто предмети, који су производ дечјег ручног рада, имају непосредних односа и везе са штивом из читанке и разговором у стварној почетној настави. У првој години се употребљава измерен лењирић, подељен на мање метарске мере, који обично израђују ученици старијих "разреда.

У другој години деца већ употребљавају картон место хар"тије и лењир подељен на две половине (размерене) у виду угла. Поједини се облици у почетку цртају затим изрезују, склапају и лепе. Од сламе деца плету сложеније ствари, као на пример, рамове, котарице, мале асуре са простим украсима. Цртање облика, мерење делова, сравњивање и упоређивање предмета разне величине — све то даје деци могућности, да своја знања из рачуна и геометрије прошире и утврде очигледним експерименталним путем. М други предмети пружају, такође, грађе за ручни рад. Тако на пример, деца праве ескимске саонице, индиИ]ске колибе и чунове, холандске воденице итд. — све у вези са наставом историје, географије и природописа кроз стварну почетну наставу.