Učitelj

Испитивање вида код ученика и избор занимања 675

слова могу читати. Он понавља опит неколико пута, да не би било сумње. Онда каже: „Неки од вас без сумње примећују, да њихова оба ока не виде подједнако; једни боље виде десним оком, а други левим. Други могу себи дати рачуна да подједнако добро виде једним као и другим оком. Они међу вама који не виде подједнако на оба ока нека подигну руку у вис.

Средњи број ових налази се обично између 30 и 35%. Више пута, учитељи и учитељице који су вршили исти опит, долазили су до сличних закључака. Неки су понекад проналазили знатну разлику између вида једног и другог ока; до тада они то никад нису примећивали.

Има особа које не виде на једно око а то и не зна ју. — Ми смо познавали у Бордоу два господина, који су заузимали високе положаје, а који су живели један до 45 а други до 50 године, а нису примећивали да виде само једним оком, и да су у ствари били полуслепи, а око којим нису видели било је по спољашњости потпуно исто као и друго.

Разумљиво ће бити да кад се овим особама могло десити тако што, да неће бити ништа чудновато, ако и деца не буду оштроумнија.

Дете не зна шта вреде његове очи. — Дете, чији вид није систематски испитан, не зна шта вреде његове очи. Једно дете може имати нормалну оштрину или чак појачану, може савршено видети из последњих клупа оно што наставник пише на табли а имати једно око изгубљено, не видећи њим апсолутно ништа.

У току наших многобројних састанака у раду при професионалној оријентацији, колико је родитеља било запрепашћено видећи да њихова деца имају одвећ слаб вид, понекад једним оком а понекад с оба. А они о томе никад нису ни посумњали.

Колико деце не успева у своме учењу, јер не види оно што наставник пише на табли; они преписују са свеске свога друга и записују оно што могу, али то много смета њихову учењу. Слабости вида не погађају готово никада спољни изглед ока и већином, пошто не проузрокују болове, остају углавном незапажене; у овом се и састоји њихова велика опасност.

Школско испитивање дечјег вида захтева око 2 минута. Сматрамо као највећу потребу да захтевамо од родитеља а нарочито од наставника, да сваке године врше преглед јачине дечјег вида. Овај преглед захтева отприлике 9 минута за свако дете.

Најзад изјављујемо жељу да преглед дечјег вида и слуха постане обавезан за све школе.

Како се испитују очи једног школског детета

1. По јачини гледања у даљину. — За ово испитивање служи једна оптометричка скала (таблица вида). Ми препоручујемо да се употреби таблица бордовских лекара Фромажеа и Жинестуа,