Učitelj

686 5уег. р. МпПоуапоује

Оно упозна своје сопствене органе и чему они служе; научи се да говори, иде, трчи, и да скаче; да мери раздаљење и испитује; играЈући се оно научи да позна својства предмета који га окружују и да разликује оне који су корисни и оне који су штетни. Игра је, Код свих малих, лекција без учитеља, вежбање без принуђавања, спонтано роњење за оним што се допада, привлачи.) Али многи родитељи сматрају не само дечје игре већ и сву дечју радозналост као дечје ситничарије о којима не треба водити рачуна. Многима је идеал да им деца буду стармали и да се шетају увек мирно са укоченим и опруженим рукама, као лутке. Они свакако не знају какве ће последице бити за децу ако им се не задовољи овај инстикт радозналости. Деца, ако пропусте да виде и упознају оне ствари на које их инстинкт мами да виде, неће више никад имати прилике да их сазнају. Ако се малом забрањује да завирује по штали и трчи бос по барама и др., он неће никад више сазнати особине тих ствари, а још мање обогатити душу осећањима које он тада преживљује, и развити инстинкте који се тада јављају. Зато је неопходно потребно да се млади дечји дух задовољи оним што тражи, а не оним што му ми силом намећемо. И В. Џемс с правом вели: „Храните млади људски створ (реч је о дечјој душевној храни), дајте му ону врсту живота, за којом он из године у годину жуди, па ће у својој зрелости развити здравији духовни живот, мако се може чинити да он тада траћи своје време.““)

ма аиввшависеаапингипиитагва ава МАЗТАМУНМ! ВАВ

Оргада резте „ОЈ, З!/оуеп!“ ргедауапје и ТУ гаггеди озпоупе Које

од 5мећ, р. Мпомапомтса, ибњеја, п МЈад. Налџ Резта, од Тоташка, Котротајја Ј. Ушуј Кос. Мабп ртедауалја; ођјаХпјепје ћекаћа тадуојпот пазђауот 1 уд талвоуота а реуалје — лаједтиско. Ротаоспо пазћаутеко втефуфуо: уобла, 11 Наша, ТАЈ зј,, Реуа, ве штетепо. Текеђ резте парјзал.

па, дгисој зала Таћје п 1 оде Ка, Ктол ртедауапје ртоуејауа, тадо5, уезејје 1 тадоуођзђуо. Угедпоз! 1 хадатак реуапја Оте позе! је пају 1гтаг соуесбје Кићиге. Једпо од чтећискућ згедзгауа је 1 резта. Рета је 1зтаг |иазкћ овзесапја, Озесапја зе

1тагауаји Кгог резти, ротоси [опоуа. Резта је и пазкауј мек зћуаСапа Као једпо о4 хажућ уазршић згедзјауа. Хаз!ирапа је од уајкада,

ЕОСХЕ ЗЕНЕТОАНИЕ БОБО Р МОНЕ МАЧКЕ ЗРНЕ 8). 5. К. Тотаз: Т'бапсаНоп дала Ја. Тапе, (пов Нев), Раја 1913, стр. Зи 4. %) В. Џемс: Психолошке поуке учитељима, стр. 132.