Učitelj

Нова школска организација у Грчко ] 705

школу. У свима основним школама заведена је коедукција те сад не постоје више, као раније, засебне мушке и женске, већ само мешовите основне школе.

Ниже трогодишње средње школе су укинуте. У место њих отварају се многобројне и разноврсне професионалне школе. До сад је отворено највише агрикултурних, чији је задатак подизање агрикултуре у земљи и народне привреде.

Број година у средњим школама повишен је од 4 на 6. Нема више ни деобе на гимназије и лицеје, већ се од трећег разреда ученици деле у два одељења: у једном преовлађује настава латинског и старог грчког језика а у другом предоминирају математичке и природне науке. Средње школе отварају пут за универзитет.

Учитељске школе трају 5 година. У њима се примају конкурсом ђаци који су свршили други разред средње школе. Према томе учитељско образовање и васпитање траје укупно 13 година. И за учитељске школе усвојен је принцип коедукције, те сад не постоје посебне мушке и женске учитељске школе.

Паралелно са овим школама, а потпуно независно од средњих установљене су специјалне женске школе за младе девојке. Школовање у њима траје 4 године и за то време девојке добијају једну општу културу и стичу основне домаћичке појмове, али без нарочитог одре Ђивања за ма какву професију. |

При универзитету у Атини установљена је експериментална школа. Под управом директора који мора бити педагог и надзором професора педагогије на универзитету, та школа претставља вежба- · оницу у којој се ученици фиозофског факултета, будући наставници, вежбају у наставном раду.

За стручно усавршавање наставника, који су већ у служби, сваке године се дају по 60 плаћених отсустава те дотични наставници слушају предавања из нове педагогије, која држе нарочити специјализирани професори. Држе се и практична предавања из наставног рада. То се изводи у специјално за то уређеној средњој школи. Првог семестра курзисти само присуствују предавањима и наставном раду који изводе вешти и вични у новим методама, професори, а другог семестра они сами раде. Држе се и такви часови и предавања којима присуствују сви курзисти и директор школе са свима својим професорима. После тих предавања обично се развија дискусија и подвргне критици оно што је рађено.

Конгреси и скупштине су успели да се и наставни програми реформишу. До скора су програми о свему водили рачуна само не о детету и његовом развитку. Нови, пак, наставни програми базирају на психологији детета и дају достојно место ручним радовима и физичкој култури.

Основне школе и прва два разреда средњих школа растерећени су непотребног градива, које се није могло асимилирати од деце. Избор наставног градива извршен је с обзиром на последње резул-

Учитељ 45