Učitelj

Књижевни преглед 711

Износи тешкоће његова рада, како с обзиром на борбу с Турцима исто тако и с Бугарима.

Нарочто истиче значајан рад пок. Милана Ковачевића као народног учитеља у Приштини, где новим начином предавања полаже темеље модерној методици, обрађујући наставно градиво у духу педагошких начела, те су и његови ђаци на тај начин напредовали у науци и са жарком љубављу према националном покрету, који је онда био у пуном јеку, енергично устали противу туђинштине а пригрлили само оно чиме су се вековима напајали и њихови претци, као потомци Обилића и Краљевића Марка.

Важно је напоменути, да је овакав рад пок. Ковачевића свесрдно помогнут и свесним схватањем ондашњих старијих генерација које су у њему гледале апостола велике народне мисли и идеје, за којом су толике генерације живеле и умирале.

Да би се могао схватити прави смисао и значај рада поч. Милана Ковачевића, потребно је прочитати ову књижицу у којој су лепо изложени многи моменти из живота покојникова а који суу вези са ондашњим просветним и националним покретом.

Оживљујући успомену на пок. Милана Ковачевића г. Зарија Поповић је овим написом не само скренуо пажњу на овог скромног великана, већ показао са каквом се пожртвованошћу и енергијом тада радило не презајући ни од саме смрти.

Трајко Гапић

В) Зтапа Кпјеупоз!

Роуодот ОДејеоуе згосоФ зпј1се

Зогоф прса од зштн Оејеоуе даја је рпике петаскип Шегагит 1ајопсапта, редасодта 1 1гдауаа та да петаске иснее 1 исеке газри СМаушт тотет помћ деја о Сејеџ ! поућ 12дапја Фејеа. беје је ш рпкадуап 1 зуојит 1 ша шп гета, и зна, и тејофјата, Као резтк, Као Фгамшк, Као рпгодпјак #д. Ргед ргозјауш 12512 је до гаја пајроршапија Кпрса о ејец, Који је зазчјамо спшпагјзк ртојевог Абен Ви боузкћ, ц поуџ 1гдапји У. Глпдепа, ан једуа да се тоа одан зуоји јата роршагпоз! рогед Кпјсе Ета Гмадуа (боећће, Сезесћсћје етпез Мепзећеп) Која је ха Кгако утете 1а5Ја и з,о 1гдапја. Ође зи Које упо орзежпе, ан и Метаса 1 орзегпе Кпуре тови ИН еота роршате. 1 пе зато уеПКе, паршзапе 1 2а 5ре Кгисоме, песо 1 опе Које зи Као Фуга огаћ уоске сидпоуаје, јег је п. рг. 1 бипдоНоу еје, парззап гепотепојозкип тејодот, Фосекао ес редезе! 12дапја. — 158 Шпдеп, Кој пат је дао обпомјепа ВиИ5оузког, парззвао је 1 Кгаси Кори 2а ЗКкоје (М. Гапдеп, боеће ипа фее дешвсће Десепмац, Ветп, Вопа ипа Со., 1932, сепа татка 1 ро). Џ [ој је кпра рпкахапо Како је Оеје од пеођигдапа плафса розгао уајтагзк! тидгас, од Шапууа Фобао до 1деаја ћитапозн. „Фегеоуо је зада зћуаЗапје зуеја: опо Зо је фИпо ц цпшгабпјозн Соуекомој 1 опо З!о је