Učitelj

718 Хроника

тода од др. К., Штедња као узгојно средство од Стипе Банића, Не шаљите болесну децу у школу од др. Ивана Кехлера, Како паметни родитељи хране децу, Одгојно-просветни рад и Широм дома и свијета. Уз Дом и школа штампа се прилог „Дечје коло“. У мартовском прилогу су радови Богумила Тони, Љубице Голдер,. Мате Ловрака, Јосипа Краљића, Радошевића и др. Лист је препоручен и може се преко ученика народних и грађанских школа растурати међу родитеље. Адреса: „Дом и школа“, Загреб, М!, пп. 30. Вуј. Петковић

НЕ

ХРОНИКА

ФОставка владе г. Петра Живковића и нова влада. — 4 априла о. г. претседник владе г. Петар Живковић, предао је Њ. В. Краљу оставку кабинета. Њ. В. Краљ је оставку уважио и мандат за састав нове владе поверио г. др. Војиславу Маринковићу, који је исту и саставио. У нову владу, под претседништвом г. др. Војислава Маринковића, ушли су сви дотадашњи чланови владе сем г. Петра Живковића, који је враћен за активног армијског генерала и постављен за команданта Краљеве гарде. Влада г. Петра Живковића била це на управи земље од 6 јануара 1929 до 4 априла 1932 год.

Министарство за физичко васпитање народа. — На основу Закона о уређењу државне управе, а по одобрењу Министарског савета, г. Министар физичког васпитања „народа прописао је уредбу о уређењу Министарства физичког васпитања народа. По тој уредби је ово Министарство највиша надзорна. власт над свима организацијама и установама, којима је циљ физичко васлитање народа; надзорна је власт физичког васпитања младежи у школама и врши ову власт у споразуму са министрима под чију компентенцију 'односне школе спадају; врховна је инстанца за одобравање удруживања и оснивања установа у циљу физичког васпитања народа, као и за надзор над. истима; надзорна је власт и стара се о извршењу Закона о соколу. Министарство има Опште одељење које се дели на три отсека: Административни отсек,, Отсек за физичко васпитање и Отсек рачуноводства.

Преглед деце за упис у школу, — На основу Закона о здравственој заштити ученика и Закона о народним школама, а у споразуму са г. Министром просвете, г. Министар социјалне политике и народног здравља прописао це Правилник о лекарском прегледу деце за упис у основну школу.

Свако дете може бити уписано у народну школу само на основу лекар ског прегледа. Преглед врши школски лекар школе или ако таквог нема надлежни општински или срески санитетски референт за општине где нема ни општинског лекара. Преглед деце врши се код поновног калемљења против. великих богиња. Лекар, који калеми, прегледаће истовремено нарочито здравствено стање деце и њихову способност за упис у школу.