Učitelj

176 Иван Кањух

3) Испитиваној индивидуи се нареди да са експериментатором у исто време и на исти начин броји: 21, 22, 93, 24, 25 итд. После „25“ експериментатор прелази од гласног бројења на тихо. Аутоматизам лица које се испитује манифестује се у томе, што оно после „25“ не пређе на тихо бројење, него продужава и даље да броји гласно.

4) Експериментатор нареди лицу које испитује: „Број заједно са мном: (7., ТО Канинанивић ван 79, 80, 91, 92, 93“ итд. Ако испитивана особа несвесно пређе од 80 на 81, 82 итд. онда имамо посла са аутоматизмом.

5) Позове се испитивана индивидуа да са експериментатором у исти мах куца до десет по столу. Међутим експериментатор при томе откуца више пута него што је одређено. Ако и испитивана особа куцне више од десет пута по столу, онда нам то даје права да резултат оценимо са минус (—).

6) Експериментатор каже лицу које се испитује: „Понови заједно са мном: бе-те, бе-те, бе-те!“ Експериментатор пошто из“ говори трипут „бе-те“ стане. У случају да испитивана особа и четврти пут понови бе-те, онда јој се то урачунава као аутоматизам.

7) Испитивач каже лицу које испитује: „Ја ћу ти показати пет фигура нацртаних на предњој страни једнога картона. Запамти их добро, јер их после 3—5 секунди мораш упознати међу многим сличним фигурама, које се налазе на задњој страни картона.“ (Види сл. 2.) Људи који немају енергије да се одупру аутоматизму не могу да упознају у низу фигура оне, које су раније видели, него им се чини да свака од тих фигура на задњој страни картона

Ад Хлаа | УМУ ЕУР ПИР Ио с.

| 044

(12.

8) Испитивач позове лице с којим се експериментише да у исто време са њим броји гласно: „|, 2, 3, 4.“ Код „4“ испитивач стане. Ако испитивано лице не стане код „5“, него пређе наби 7, онда се резултат мора нотирати знаком минус (—).

9) Испитивач нареди лицу које се испитује: „Кажи заједно са мном: понедељак, уторак, среда.“ Ту испитивач стане. У овом случају аутоматизам испитиване особе очитује се у продужењу набрајања недељних дана.