Učitelj

Психолошки профил 177

10) Испитивач каже испитиваној особи: „Затвори очи и дај ми твоју десну руку да је испитам.“ Ако после 15—830 минута испитивач место десне узме леву руку, а она притом не отвори очи, онда се тај случај има означити као минус (—).

П Испитивања сугестибилности одн. отпорности противу сугестије имају, по Росолиму, само онда праву вредност, ако се изводе врло живо и са нарочитом вољом и одушевљењем. Осим тога при испитивању ове душевне функције не смеју се сметнути с ума ни индивидуалне особености лица која се испитују. То је, по Росолиму, од значаја нарочито онда, када је реч о емоционалним стањима. Отпорност противу сугестије маркира се знаком плус (+), сугестибилност (тј. недостатак отпора према сугестији) знаком минус (—).

Сугестибилност одн. отпорност противу сугестије Росолимо испитује помоћу следећих десет експеримената:

1) Сугестија емоционалног стања испитује се на следећи начин: Испитивач каже лицу које се испитује: „Ја ћу ти показати нешто врло занимљиво што ће те свакако насмејати!“ После неколико секунди покаже му неку индиферентну ствар (на пр. писаљку, дугме и томе слично). Показана сугестибилност нотира се са минус (—), а обратан случај са плус (+).

2) Осећај топлоте се може сугерирати помоћу следећег експеримента: Испитиваној особи се каже: „Затвори очи и пружи ми руку.“ Испитивач узме пружену руку, стави је на своју и постави ово питање: „Је ли моја рука топла или хладна>“ Пошто се на ово питање добије позитиван одговор, каже се испитиваној особи: „Ја ћу са мојом руком нешто да радим и она ће постати одмах још топлија!“ Испитивач повуче своју руку коју у ствари није још више загрејао и после кратке паузе стави је поново на руку испитиване индивидуе и упита: „Примећујеш ли да је моја рука знатно топлија него малочаср“ Ако испитивана индивидуа одговори да примећује, онда се резултат мора означити као негативан.

8) Испитиваној индивидуи се покажу три слике да их осмотри. На првој је нацртана девојчица, која држи чинију у рукама; друга слика претставља три миша, који се играју на једном балвану; на трећој је насликан сто са празном боцом и полунапуњеном чашом. (Види слику 3.)

Пошто је испитивана индивидуа 3 до 5 секунди посматрала показане слике, испитивач јој каже: „Ти си видео три слике. На првој си видео девојчицу са чинијом у руци како храни птице. Где су те птице Доле на земљи или горе у ваздуху>“ Пошто се на ово питање добије одговор испитивач продужи: „На другој слици си видео мишеве како се играју на једној дрвеној клади. Са које стране долази мачка, са леве или са деснер“ После добивеног одговора испитивач пита даље: „Јеси ли видео боцу и чашур»“ После потврдног одговора следује питање: „Да ли је боца била сасвим пуна или само до половине“

Учитељ 12