Učitelj

Психолошки профил 179

завртњима, док је други без завртња. Испитивач каже: „Ја ћу ти дати по један дрвени ваљак у обе руке и ти ћеш ми казати који је тежи од њихр“ Сугестибилне особе по правилу налазе да је онај ваљак тежи који је снабдевен металним завртњима.

9) Један одређен број се може сугерирати на следећи начин: Испитивач каже испитиваној особи да ће именовати разна мушка и женска имена и да она броји само мушка имена те да му на крају саопшти колико их је било. Затим испитивач изговара следећа имена: Петар, Исидор, Никола, Олга, Иван, Владимир, Конрад, Ђорђе, Јелена, Алексије, Павле. При томе испитивач отвори обе шаке тако да то испитивана индивидуа види и при изговору сваког мушког имена спусти по један прст тако, да је при изговору последњег имена уклонио све прсте. Људи који лако подлежу сугестији посматрајући уклоњене прсте у већини случајева одговарају, да су именована десет, а не девет мушких имена.

10) Сугестија која се односи на неки одређен покрет може се изазвати овако: Испитивач нареди лицу које испитује да га гледа право у очи, па му затим каже: „Ти ћеш одмах видети да пре но што избројим десет, нећеш бити у стању да држиш отворено твоје очне капке.“ Да би испитивана особа што лакше подлегла сугестији, Росолимо предлаже да и сам испитивач свим силама — изразом лица — настоји да покаже како је немогуће да се и даље очни капци држе отворено.

За квантитативно испитивање фантазије Росолимо употребљава следећих десет карата са непотпуним цртежима, речима и реченицама (В. сл. 4.)

Мј 5 пл И Бим би

БА И (о

ПРИ 0!

/ У колико Када јуРе (шета У утолико ћеш а и 5 СВА раније стићи | трава сија С као с--0-о Сл, 4.

1) Први цртеж наговештава дрво (нацртан је само доњи део стабла и неколико гранчица).