Učitelj

178 Иван Кањух

Ако је испитивано лице све три слике тачно видело, онда резултат треба забележити као позитиван, а ако се сугестибилност показала само у односу на једну од три показане слике, онда се задатак има да оцени као негативан.

4) Да би се сугерирала нека бесмислена идеја, испитиваном лицу се постави ово питање: „Када деца трче са главама горе»“ — Јако сугестибилне индивидуе одговарају обично, да је ово питање бесмислено и да деца само у изузетним случајевима трче са главама горе тј. када су им главе доле а ноге горе (на пр. у гимнастичким продукцијама).

5) Сугестија осећаја пипања испитује се на следећи начин: Испитивач узима испитивано лице за руку, нареди му да затвори очи па му каже: „Ја ћу ти руку додирнути час са једним, а час са два прста.“ Затим га додирне само са једним прстом и пита: „Са колико сам те прстију додирнуо, са једним или са дваг“ После добивеног одговора испитивач га поново додирне само са једним прстом и пита: „А садар“ — Ако одговор гласи: „Са два!“ — онда се то мора сматрати као манифестација сугестибилности.

6) Испитиваној особи се показује 3—5 секунди једна слика, која претставља једног господина са наочарима, који држи једног дечка за руку. То.су отац и син. Обојица су истога раста. Испитиваној се особи постави питање: „Је си видео на слици оца и синар — Који је од њих био већи“ Лако сугестибилан човек обично каже да је отац био већи. ;

7) Осећај боја се може сугерирати помоћу једне слике, која претставља два цвета: црвену ружу и жути каранфил са зеленом дршком и белим листићима. Слика се 3—56 секунди показује и пошто се сакрије, експериментатор упита испитивано лице: „Јеси видео она два цвета која сам ти показао на слици» Какву боју су имали ти цветови» А какве су боје били листићи; — Ако особа одговори да су листићи били зелене боје, онда је то знак сугестибилности. 8) За сугестију осећаја тежине употребљавају се два дрвена ваљка исте тежине, који се разликују само по томе, што је један од њих на обема странама снабдевен трима великим металним