Učitelj

Разреди као радне н животне заједнице 595

да раде. То бива и поред недовољно тачне поделе послова код младих људи. Свак је знао, да нема претпостављених у разреду, заједнички интерес је утицао на рад у разреду и то је положило први камен темељац за једно јако осећање заједнице. То је био најзад и основ за понеки повољан васпитни утицај; попуштање да се другоме да првенство. Овај начин увођења деце у школски рад, стварао је и терен за једно здраво формирање заједнице, јер су и она деца, која су у настави заостала, могла овде показати своју умешност. После три месеца био је разред већ тако аутономан, да је једно дете једном за време одмора својом иницијативом ранжирало читаво драмско приказивање бајке. Од тада је ово дете и без налога и без избора било вођ разреда, редитељ игре и за мене знатан помоћник у одржавању реда. Оно није било цензор, јер је свако дете пазило на себе.

Обично за време одмора деца седају заједно у последње клупе. Ф. је причала приче или је руководила играма. Ја сам могла мирно изаћи из разреда; деца су можда понекад викала, али ниједно није учинило никакав изгред.

Свакако се показала већ ускоро потреба, да се утврде извесне тачке за одржавање реда. Слобода је учинила, да се деца осећају пријатно, као код своје куће.

Прво упознавање са школом учињено је и деца су сад показала сасвим отворено све своје добре и рђаве особине. Језик се већ био толико одрешио, да се и у настави могло једва обуздати, а и разумевање дечје је било постигнуто.

Установили смо први школски ред. Слободу у реду седења нисам могла савим допустити. Деца су сама увиђала, да је најбоље ону децу, која су разуздана и брбљива, наместити напред да седе, а у задње клупе ону децу, на коју се можемо ослонити. Немирни и брбљиви не могу седети заједно, ми смо заједно разговарали о реду | седења. На жеље њихове се мора обазирати колико се може; значи: ако пристанеш да за време наставе са својом другарицом нећеш брбљати итд. онда можете заједно седети.

Тачке нашег првог школског реда гласиле су:

1. Ми ћемо долазити на време у школу.

9. Наше школске ствари уредићемо и припремаћемо пре часа.

3. Учићемо марљиво и нећемо сметати брбљањем и играњем ситницама.

4. Нећемо говорити без реда.

5. Нећемо другима упадати у реч.

6. Бићемо дружељубиви један према другоме.

7. Погамаћемо један другоме.

8. Поздрављаћемо пристојно и учтиво.

9. За време одмора нећемо викати.

10. Нећемо трчати по разреду.

Разговор о овом школском реду текао је лако и весело. Ми нисмо, разуме се, до овог момента, сваку од ових реченица одмах

38