Učitelj

Учитељ 63%

Најновије његово дело је „Основна психологија,“ која је изишла 1932 г. и у којој су особито здружени сви могући модерни психолошки правци међу којима је основни „Шелерова разумевајућа психологија“. Од школских књига његових познате су „Психологија“ и „Логика“. Др. Озвалд је сарађивао и на многим педагошким часописима као и на „Учитељу“ у коме је децембра 1931 г. изишао његов чланак „Педагошки моменат у културном животу народа“.

Стечај ва награде Српске краљевске академије. — Српска краљевска академија у Београду, расписала је стечај за награде из задужбина и фондова којима рукује. Стечај и награде су ове:

1) Из Задужбине Димитрија Стаменковића: за спис о једној од ових. тема: а) о српству и српској мисли, 6) о отачаствољубљу, в) о вери, г)о моралу и истини, д) о раду и прилежању, ђ) о чувању здравља. Писци су дужни при подношењу својих дела за ову награду означити изворе којима су се при састављању списа служили. Спис може бити оригиналан или преведен. Рок предаје је 30 новембар 1933 године. Награда је за спис до 5000 динара, коју ће подносилац примити кад спис буде награђен, а рукопис ће штампати Академија о трошку Задужбине и бесплатно раздавати народу.

2) Из Задужбине арх. Нићифора Дучића: за расправу или монографију из српске историје, политичке, војничке и црквене, или српске филологије или географије и етнографије. Садржина награђеног списа не сме бити политичкеприроде. Ваља да је у њему чист и правилан језик а стил течан и одабран. Рок предаје рукописа је 30 новембар 1933 године, а награда је до 15000 динара, коју ће писац примити кад поднесе Академији 25 наштампаних примерака награђеног списа.

3) Из Задужбине Љубомира М. Михаиловића: за најбољи рад из лепе књижевности штампан ћирилицом у 1933 години. Рок предаје је 30 новембар 1933 године, а награда је до 6000 динара. Награда може бити подељена на два дела, а може бити досуђена и делу које не буде поднесено, ако Оцењивачки одбор нађе да награду заслужује.

4) Иг Задужбине Димитрија Пешровића: за најбољи спис из области трговинске, политичке и финансиске. Рок је предаје 30 новембар 1933 године, а награда је до 6000 динара. Награда ће се издати писцу кад дело наштампа и поднесе Академији 25 штампаних примерака.

5) Иг Задужбине Павла и Радојке Вуковића и сина им Петра: за најбољи популарни и патриотски спис а нарочито из народне привреде. Рок је предаје 30 новембра 1933 године, а награда је до 20.000 динара, коју ће писац примити од Академије када јој поднесе 25 наштампаних примерака награђеног списа.

6) Иг Задужбине Николе ]. Мариновића: за одличан поетски спис с моралном и патриотском тенденцијом, који је написан чистим српским језиком и одликује се лепотом слога н садржаја. Рок је предаје 30 новембар 1983 године, а награда је до 4000 динара, коју ће писац примити од Академије када јој поднесе 25 наштампаних примерака награђеног списа.

7) Иг Задужбине Милана Вл. Ђорђевића: за најбоље дело из лепе књи жевности, првенствено историски роман и приповетку из српске историје. Рок је предаје 30 новембар 1933 године, а награда је до 12.000 дннара, коју ће писац.