Učitelj

638 Хроника

Београд Дубљанска 88. На захтев наставницима се шаље један број на углед.

Дом и школа, мјесечник за пропаганду заједнице Дома и школе. Издавач и уредник Јосип Буторац, градски школски надзорник у Загребу. Годишња претплата 35 динара.

Библиотека југословенске школе, уредници: Душан М. Богуновић и Људевит Крајачић, школски надзорници у Загребу. Годишња претплата 50 динара. Редакција се налази у Загребу, Боговићева бр. 7.

Здравље — Здравствени покрет, гласило Југословенског друштва за чување народног здравља — орган Савеза здравствених 3адруга, уредници: др. Б. Констатиновић, др. К. Шнајдер и др. Бојан Пирц. Београд. Годишња претплата 24 динара. Лист је препоручен за књижнице основних школа као и за народне књижнице.

Вуј. Петкевић

шав зена ечевииивнен пиву прираст 2.

ХРОНИКА

Одликовање др. Паје Радосављевића, — Његово Величанство Краљ одликовао је орденом св. Саве [| степена др. Пају Радосављевића, професора педагогије на њујоршком Универзитету. Нашим читаоцима познато је име овога: великога човека нашега народа. У почетку свога службовања др. Радосављевић, после свршене учитељске школе, био је учитељ. По свршеним педагошким студијама на универзитету био је неко време професор педагогике и немачког језика у сомборској Учитељској школи. Затим је напустио свој завичај и отишао у Америку да се ода изучавању експерименталне психологије и педагогије. Радећи у лабораторијуму њујоршког Универзитета постао је доцент истог па онда и професор. Развио је веома обилну делатност у областима психологије, педагогије и социологије на нашем, руском, немачком и енглеском језику. Према информацијама нашега педагога Милана Шевића, др. Радосављевић је до данас најплоднији наш педагошки писац. Он је и дугогодишњи сарадник „Учитеља“. Господину Радосављевићу честитамо ово високо одликовање.

Педагошки јубилеј др. Карела Озвалда. — 20 јануара о. г. навршило се 60 година од рођења др. Карела Озвалда, професора Универзитета у Љубљани. Озвалд се родио 20 јануара 1873 у Средишчу на Драви. Универзитет је свршио у Грацу. Службовао је као суплент у Крању и Птују, и као професор у Горици све до 1 фебруара 1920 г. када је постао ванредни и затим 14 априла. 1922 редовни професор педагогике љубљанског Универзитета, где и сада ради. Др. Озвалд је један од наших најизразитијих педагога. Он је као ретко ко ушао у савремене педагошке новине, које и сам гаји као универзитетски професор, и у њему се педагошки дух тако здружио са његовом особом, да је савршен педагог. Сем рада на Универзитету, где спрема ваљане наставнике, др. Озвалд је својим радом обогатио и педагошку књижевност нашу. Важна су његова дела: „Воља и делање“, „Средњешколско образовање“, „Смернице новога живота“, „Културна педагогика“, „Душевни развитак детета и дечаштва“ и многа друга.