Učitelj

Нове књиге и листови 717

4 гескоуапја и 2боги Као ро гесер!и, уес зи [0 зато џршје ро Којута исте тоде га дгигти ршет, и дгирој згедим, ргета Фгирот 24давки 1 и Фет рпшката, Џргауо (ако зћуасепа Кпјиса тое 54 од менке упједпоз! гафпи 1 пизаопи исбеји; и пјој се пад тпозо рођида, пад бе фтекнуц, а даје се стафи зат ргета зуојит. зрозобђпоза. Кареш ргерогисијето пабтт исејшпа; и Чопезелт ргтјега, падато зе, тоги паа шујезпе рођџде 1 от Кој; пе хлади сећозјотаска јемк. А. Типк!

С) Нове књиге и листови

Дамњан Рашић: Југословенски великани. Издање Књижарнице „Рајковић“ Рајка Ж. Рајковића, Београд. 1933 г.

Најновији политички догађаји у свету потврђују, да национализим и даље задржава своју велику важност какву је и раније имао, и да целокупно васпитање а нарочито школско, мора водити рачуна и о националном васпитању. Оно што важи за сав свет, важи и за нас: и ми морамо гајити национализам и обраћати потребну пажњу на национално васпитање наше омладине па баш ако се хоће и ради општечовечанских идеја, јер мир у свету, о коме се данас тако много говори и за којим се тежи, и братска љубав према свима људима и народима може се постићи само преко лепо и правилно васпитаног народа и у националном погледу. Само који воли свој народ може желети мир у свету и може волети и друге народе. Добром националном васпитању омладине много доприноси и књижевност намењена за ту сврху, само ако је она добро пробрана и ако је на достојној висини. Као последица потребе националног васпитања таква се књижевност све више јавља. И ова г. Рашићева књига „југословенски, великани“ је књига такве врсте. У овој књизи изложени су великани нашега народа од Људевита Посавског до Њ. В. Краља Александра седамнаест на броју. Излагање у књизи је лако за читање и подесно и за школску омладину и за одрасле читаоце. Књига је илустрована и технички лепо опремљена. Нарочито се може употребити за поклон ученицима на крају школске године и као помоћна лектира уз историску наставу.

А. Дебидур: Дипломатска историја Европе од отварања бечког конгреса до закључења берлинског (1814—1878). Превео с француског др. Драгомир Иконић. Књига прва. Издање Књижарнице Геце Кона, у Библиотеци јавног права, коју уређује др. Михаило Илић, професор Универзитета. Београд, 1983. Цена 100 дин.

Ово је велико дело преведено с најновијег француског издања. У њему је изложено све оно, што је у односима разних европских кабинета, од бечког до берлинског конгреса, доводило до успостављања, консолидације или нарушавања политичке равнотеже у Европи. Интерес ове историје састоји се у излагању на-