Učitelj

Учитељски колеџ 463

тичном образовању будућих учитеља у нудиљским школама, забавиштима, основним и средњим школама. Делокруг рада овога института обимнији је од делокруга рада немачких педагошких института. Ме“ СоПесе је интегралан део самога. Университета. Он је на Тичерс колеџу сепаратна јединица са својим посебним административним и наставничким особљем. На овом колеџу раде 9 наставника. У ком ће се правцу развити рад овог интересантног института, казује нам опширно цитирани биљтен његов.

2) Институт за педагошко истраживање, ће вз ше о Едисанопа! Кезеатсћ, основан је год. 1921. Задатак му је да унапређује научно педагогику и њезине помоћне науке. Ради у споразуму са више департмана Тичерс колеџа. У њему је запослено 13 наставника.

3 Иншернационални институт, ће пиегпанопа! Та ије, основан је год. 1923. Задатак му је: да води бригу о студентима туђих земаља који се школују у Америци и на овом Университету и да упознаје америчку јавност са просветним и школским приликама и питањима у туђим земљама. У ту сврху скупља за своју библиотеку књиге часописе и друга средства која говоре о школским и просветним приликама у туђим земљама. Издаје он серију књига и брошира свога издања по питањима просветним у туђим земљама. Институт има свога директора, своју управу и своје сараднике.

4) Педолошки институт, ће Спиа Пеуејортеп! Газе, основан је год. 1924. Циљ му је да образује лидере на пољу педолошком и да развије педологију у свима правцима.

5) Инсшитуш за школско исипшивање, Те (пзнтие ој 5сћоо! Ехрегштетапоп, основан је год 1928. Задатак му је да унапреди научно истраживање при употреби експеримената у' школским предметима, пракси и процедури.

5) Институш за истраживање по пракшичним вештинама, Те тзтије ој Ргасиса! Ат Кезеатсћ, организован је год. 1930 у циљу испитивања, истраживања по разним пољима практичних вештина и унапређења ових.

На службу Тичерс колеџу додељене су ове школе:

1) Хорас Манове школе, Нотасе Мапп Зсћоо5. Оне се састоје из забавишта, шесторазредне основне школе за дечаке и девојке и шесторазредне средње (Моћ) школе за женске. Ове школе служе Тичерс колеџу као опсервационе и експерименталне школе.

2) Спајерова школа, Зрауетг Зсћоог, служи Тичерс колеџу за експерименталну и демонстративну школу. Она је сва у служби Педолошког института. Састоји се она из елементарне (Ејетепјагу Зсћоој) и ниже средње школе (јштог Зесопдагу 5сћоо!). Елементарна школа састоји се овде из забавишта и