Učitelj

474. Нове књиге и ЛИСТОВИ

школским кровом важе два буквара. Осуство контроле и осуство интересовања за развитак наставе и унапређење њено. Често је једна лошија књига код нас постала навика многих из два разлога: или из интерности да се боља нађе и проучи или из наклоности према писцу. На такав начин се не може далеко отићи. Ту би се морао умешати наставни отсек нашега министарства и одређивати пробе по појединим бановинама овог или онога уџбеника. На тај начин би се израдило гледиште на многе школске ствари и дошло до једног позитивног резултата.

У књизи г. Пшиходе има неколико одељака (има их ХХХШ) који нарочито падају у очи. Међу њима су: Шта значи писменост за људствог Како се учило код нас» Шта каже психологија о читању» Сви се школски предмети глобализују. Мртва или жива школа. Шта је то дакле глобални методг Шта при глобалном методу ради отац или мама» Да ли се дете оптерећује глобалном методом» Да ли се дете научи пре читати синтетичко-аналитичким или глобалним методом» Да ли је глобално читање згодно. за чешки правопис> Глобални се метод шири. Др. Симон сравњује. Наши педагози сравњују. Глобално писање...

У свима одељцима с пуно разумевања и вештине др. Пшихода решава питање глобалног метода. Он га препоручује и налази да је једини који ће елементарну наставу повести лакшим путем. Књигу је писац посветио успомени свога оца Ченке Пшиходе управитеља и учитеља, који је 44 године вредно радио, са сто деце чистим синтетичким методом.

Онима који се више интересују овим питањима топло препоручујемо ову књигу. Вл. К. П.

С) Нове књиге и листови

Александар Станковић: Мали певачи, 60 дечијих песама у два и три гласа. Београд 1934 г. Издање Геце Кона. Цена 20 динара.

Александар Станковић познат је већ нашим читаоцима по својим пријатним композицијама, које су штампане у „Учитељу“ а највише у „Југословенчету“. Као ђак Конзерваторијума у Паризу, он је добро проучио вокалну музику а нарочито се интересовао песмама за основне школе и забавишта.

Збирка „Мали певачи“, која је ових дана угледала света, садржи 60 дечјих песама у два и три гласа. Све су оне лаке, мелодичне, пригодне за школске свечаности и веома се брзо уче. Међу њима има веома згодних и по тексту и по мелодији за забавишта у чему смо до сада оскудевали (Куца и маца, Имам лопту шарену итд). Оне су пуне живота и ритма а могу и да се играју. Учитељима и забавиљама ову збирку топло препоручујемо.