Učitelj

Хроника 475

Ме ХРОНИКА

Нови минисшар просвеше. — Указом Његовог Величанства Краља од 27 јануара тек. год. постављен је за министра просвете Госпадин Ог. Илија Шуменковић досадашњи министар трговине и индустрије. У омладинском покрету ранијих година Господин Шуменковић играо је видну улогу, а за време наше четничке акције на Југу, показао је као комита неизмерну љубав према народу и Отаџбини. Као дипломата по струци исто тако имао је сјајних ресултата и зато школа и учитељства позажу у њега велике наде.

Богдан Поповић. — У јануару месецу ове године забележен је један значајан датум: седамдесет година од рођења и.педесет година плодног рада г. Богдана Поповића, проф. Универзитета — великана наше књиге и културе.

У времену, кад је 50 г., тако рећи, просечан век једнога човека, доживети педесет година интензивног књижевног рада значи много више но лични успех и срећу. По легендарној скромности г. Поповића тај датум прошао би незапажен, али дело г. Поповића (ма колико снажно индивидуалисано) излази и његове скромне личности и значи успех и срећу националне културе и књижевности.

Као и историја и можда више но историја, књижевност је учитељица живота. Дефиниције „лепога“ „доброг“ и „истинитог“ које је г. Поповић дефинитивно поставио важе и за — педагогију. Рефлексије и мисли г. Поповића провучене кроз његову књижевну и уметничку критику, Етику и Естетику васпишавају колико уче. Из његовог дела спонтано без натурања, без оштрих тенденција избијају не само његове савршено тачне и увек савременс књижевно-уметничке теорије, етичке максиме и философија живота, већ и нешто више позитивније, нешто што и иза живота остаје: Синшеза књижевног сшварања изражена и педагошки у најширем смислу ове речи. Јер књижевно дело (не мора оно с тога бити тенденциозно) ако није у крајним конзеквенцијама и васпитно, педагошко, није пошиуно, није савршено. Г. Богдан Поповић је велики и савршен баш с тога што је својим делом васпитавао многобројне генерације, што је, дакле, био и — педагог Господар форме и израза, јер „може да изрази све што има да каже“ (насупрот тези Бранка Лазаревића да је то често немогуће) г. Б. Поповић је оригинални стваралац и господар и садржине свога дела. Као такав он је собом, својим животом и делом потврдио своју велику теорију о „лепом,. А оно што је „лепо“ по правилу је и „добро“ и „истинито“. Такви квалитети једног књижевног дела су у исто време и квалитети педагошког дела. Педагошки часопис „Учитељ“