Učitelj

Француска забавишта 545

увлиашнвешегтивитирслистаиље: га илити ес ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Француска забавишта

Французи зову забавиште |есоје тајеглеПе што значи „машеринска школа. Из самог назива се види да то није школа у правом и обичном смислу речи, где се главна пажња обраћа интелектуалном образовању, већ нижа васпитна установа са претежним циљем да замени отсутне мајке и да најмлађој деци да боље васпитање него што им га оне (мајке) могу дати.

У Француској има сада око 13500%) забавишних одељења од којих су 7800 груписана у самостална забавишта, а 5700 су придодата новим школама. Како у погледу организације тако и у погледу васпитног рада ова се забавишта разликују међу собом: нису сва једнообразна. Свако је прилагођено околини у којој се налази, социалној средини и деци коју прима на васпитање и образовање. Но ако се разликују по облику зграда и материјалу од чега су саграђене, по намештају и васпитним средствима као и по дужини времена (броју дневних часова) за које деца остају заједно, дух и метода који владају у свима забавиштима исти су. сепсе може говорити о француским забавиштима за разлику на пример од немачких, италијанских или наших југословенских.

Саме зграде, ипо величани и по облику и по унутрашњем распореду и броју просторија разликују се од обичних школских зграда. Повије зграде су само толико велике да могу примити највише 100 деце. Оне имају: лепо укрштених и сунчаних соба за „рад“ (за наставу и васпитање) са ниским и широким прозорима у којима се негује разноврсно цвеће, пространих сала са склапајућим креветима за одмарање деце, сунчаних тераса, просторија за оставу одела, амбуланту и купатило где год је то могуће. Сале за одмарање су доле прекривене асурама или каквим теписима и «снабдевене су разним безопасним играчкама те се деца играју по поду, а кревети се могу износити и на терасе кад то време допушта. Око зараде је обично већи простор са: игралиштем на коме има песка и шљунка, шеталиштем, мањом баштицом коју сама деца обрађују, а многа забавишта имају и хербариум, аквариум и специјална постројења за чување и гајење животиња.

Сва забавишта примају децу оддруге до шесте или седме године живота, али их деле у три отсека: 1 отсек чине деца

#) Према статистици од 1932 год. Учитељ 35