Učitelj

Распадање сшена 6383

и камен од хладноће» А други предметиг Пуцају ли стене још и од чега другог, сем од мразаг О чему би сад могли учитир

Учићемо о узроцима, због којих пуца стење и распада се.

Шта бива с јајетом, кад га оставимо на мразу» (Прсне). Због чега то биваг Шта бива са свима предмети на топлоти» А на хладноћи» Шта бива с водом на хладноћи» (Скупља се до 42 С). А шта бива даље, што се више хлади (Претвара се у лед и шири се). Па шта се дешава с оним стенама зими, у чије пукотине уђе вода и смрзне сег (Прскају). Зашто» Тако, дакле, мраз руши стене и ситни их у мале комадиће. Шта ће, према томе, бити после неколико година са овећим комадима стенаг А још доцније, после више година» Добро. Гледајте сад овај комад смрзнуте стене! Какав је он2 (Испуцао од мраза). А овај други комад» А овајг... Е, хајд да поновимо што смо научили о утицају хладноће на стене!

Који је, дакле, први узрок распадања стена» (Хладноћа). То ћемо записати на табли.

Пазите, децо, даље! Шта се дешава са чашом, кад је ставимо на јако топлу пећ» (Прска). Услед чега» (Услед неједнаког загревања њених делова). А шта бива са стенама, кад се у лето загреју од сунца» (Шире се). Загревају ли се стене свуда подједнаког (Не) Који се делови њихови јаче загревајуг (Површински). Према томе, шта бива са стенама, кад се неједнако загревајуг (Оне се неравномерно шире, па услед тога често прскају). Добро. Пазите шта ће бити с овим комадом стене, кад га загрејем на пламену ове шпиритусне лампе. (Комад прска) А шта ће бити са овим врелим комадом ако би га сад нагло охладили> (Прснуо би) Зашто» (Услед неједнаког хлађења). Добро. Један да понови шта смо научили о утицају топлоте на распадање стена! Који је, према томе други узрок прскања и распадања стена» (70плота). М то ћемо записати на табли.

Шта може расти између стена, где има земље» (Дрвеће). Шта пушта дрво у земљу» (Корен, жиле и жилице). Шта ће бити са стенама, кад дрво расте, те корен и жиле дебљају» (Стене прскају и дробе се). Па шта дакле још утиче на распадање стена» Који је то узрок по редуг (Трећи). Добро, и то ћемо записати на табли.

Јесте ли гледали, шта оно поред дрвећа још расте на стенамар (Маховина, трава и лишајеви). Покажем стену са маховином. Шта мислите, како се ова маховина учврстила на стенир (Ако не знају кажем им, да маховина пушта извесну киселину, која раствара камење и тако га руши). Да би деци показао како се стене растварају и руше под утицајем киселина, поспем парче кречњака киселином, која, пенушајући,