Učitelj

Домаћа књижевност 635

__КЊњИЖЕВНИ__ПРЕГЛЕД__

А) Домаћа књижевност

Питирим Сорокин, Социологија, 1 и П књига, превод д-ра Драгомира МИконића, издање Геце Кона.

Наша преводна књижевност обогаћена је у последње време извесним бројем значајних дела. У преводу г. д-ра Драгомира Иконића, а у издању књижаре Геце Кона изишло је последњих година неколико добрих књига које својом темељном садржином и солидном техничком опремом претстављају литерарне продукте трајне вредности. Ове су се књиге појавиле у колекцији „Библиотека јавног права“ коју уређује г. Михаило Илић, професор Универзитета у Београду.

Има књижевних производа, чија појава, поред све њихове вредности, не изазива одмах нарочиту пажњу читалачког света, али чији значај у току времена све више расте тако, да најзад постану неопходни приручници за сваког интнлектуалног радника. У такве производе могу се уврстити и издања поменуте „Библиотеке јавног права“. Кад се ово бучно и нервозно доба буде смирило и кад духовне вредности опет задобију своју моћ над бригом за опстанак и варварским инстиктима садашњице, онда ће се и ваљане књиге много више ценити и тражити него што је данас случај. Дотле пак оне ће у тишини, али истрајно, крчити себи пут до коначне победе. Преводилац, редактор и издавач Библиотеке, коју овде приказујемо, свакако су изабрали један добар посао, од којега ће многи читаоци извући истинску корист, а ако штампа до сада није поклонила довољно пажње њиховом труду, то може пре бити знак неповољних прнлика у којима се налази читалачка публика него знак неповерења према издатим књигама.

Судећи по извесним симптомима нашег јавног живота могло би се закључити да је у садашњем тренутку интерес за политички живот доста опао. У први план дошли су економски проблеми, и бацили у засенак духовне интересе. Али то не мора значити да ће увек остати тако. Онај који буде хтео да се посвећује политичкој делатности, било као члан једне странке било као члан парламента, неће моћи заузети чврст став према актуелним политичким питањима, док претходно не упозна парламентарни и политички живот других напредних држава. Политичари нарочито, али тако исто и писци, социјални радници и образовани људи уопште наћи ће у делима Сидниа Лоа, Вудроа Вилсона и Џемса Брајса читаву ризницу драгоцених поука и обавештења.