Učitelj

474 Библиографија

петсвести. Заиста већег идолопоклонства: према. овом фактору и већег догмативовања једне теорије није до сада било ни у једној науци, а најмање у пси-

холотији. Ј.Р. Наппз је: Баз (есћићзесће ХеМаНег. Узуеће, шпуегадделе алШаве. Еигоће — Мепар, Ветћп, 567. 175. — Заснивање проблема трагике технике, најважнија,

је заслуга ове књиге. Трагедија технике овде је тесно везана. са херојским и фаустовским духом. Иако је „Фауст“ написан у епоси романтизма, ипак се његова симболика тек сада потпуно открива. „Фауст“ је само у релативно малој мери поема о прошлости, а у много већој мери повест о садашњици и предвиђање о будућности. По аутору, ново време је почело са техником и прешло на магију, на страшну социјалну магију. Ставивши у центар свога испитивања, фаустовску проблематику, писац констатује тесну везу филозофије технике са еванђелским мотивима и са етиком. Разуме се, да је и пре аутора било великих писаца који су изучавали проблем немогућности да техника буде етички неутрална. Зато судбина савремене европске цивилизације јако од тога зависи које ће силе да се користе техником: добре или зле. Књига је од јачег интереса и за наше читаоце и поред, можда и летимичне, пишчеве настраности у неким закључцима.

Е. К/арагеде: Ке Зеп тепЕ а!птегогне сћег Рептап!. Ов. 1 за екснерименталну педагогику и психологију детета, издаје Институт ва науку о васпитању, Женева 1984, 28 страна великог формата, 1,50 швајц. франак. — Поменути Институт овом свеском о осећању малодушности код детета отпочиње серију редовних издања, по цени од 5 швајц. франака за пет свезака. Клапаред је велики психолог. Он је у пом. књизи једноставно и просто изложио своје мишљење о овом несрећном узроку многих зала која би се могла отклонити. Писац напомиње васпитачима, да су много опасније дечје душевне, но телесне ране.

а .

Ог. Зфапзјау Мотеја: М згси Македотје. — Међу чехословачким интелектуалцима наш народ има више оданих и искрених пријатеља, чије симпатије према нама потичу не само из словенских веза и обзира, него и из дубоког познавања врлипа и особина нашег народа. Један од таквих пријатеља нашег народа. је свакако др. Станислав Вомела, лекар и познати испитивалац кретенизма у области чехословачке Моравске висоравни.

Вомела је наш стари пријатељ из времена балканских ратова. Тада је као млад лекар дошао у нашу вемљу и своју спрему и знање ставио у службу наших рањеника. И у додиру с нашим простим људима из села и вароши, он је упознао многе наше особине, са којих је искрено и одано заволео наш народ. Он се и доцније више пута навраћао у нашу земљу, путовао је кроз поједине крајеве и тако још дубље и чвршће утврдио своје симпатије и своје лепо митиљење о нама.

Са једног дужег свога пута кров нашу Јужну Србију, Вомела је прибрао утиске, средио их и изнео у горњој књижици. Топло, искрено, управо братски он износи овде о нама и нашим људима са југа своја запажања, упознајући на тај начин чехословачку јавност с многим стварима, које она треба о нама да зна. Тиме је у исто време Вомела мното учинио и за нашу народну ствар.

М. В. Матић

П Методика, помоћне књиге и уџбеници

а) Домаћа књижевност

Љубомир Вукадиновић: Просвећивање села путем задругарства, Београд 1934, стр. 70. Цена, 10 д.

Привредни положај села тежак је. Како да ублажимо његову невољу и на који начин да задовољимо његове потребе предмет је опште бриге, а то је предмет и ове књиге. Вукадиновић нам у неколико, нако слабо повезаних али ипак лепо написаних чланака, говори о селу као нашој националној и моралној сназн, приказује све тешкоће земљорадника налазећи да бисмо му најбоље помогли ако подигнемо његов културни ниво и његов привредни живот организујемо путем задругарства. Писац узроке свих зала, која притискују живот се-