Učitelj

476

јалне и духовне-кризе данашње дру- | штва. |

Да би, у пуном складу духа и тела, | омладина добила највише образовање | воље, које је већ у соколу Краљевине | Југославије дошло до пуног израза, Краљевска, влада ће обратити нарочиту“ пажњу физичком васпитању младих на- | раштаја. Потребно је сачувати врлине | борбе и самопрегора, да велика историска инспирација, која је створила Јутославију; постане духовни потстрек целе омладине и целог народа.“

Рад Главног Одбора ЈУУ. — Главни одбор држао је седнице 28, 29 и 30 децембра, 1934, радећи по ваздан — до дубско у ноћ. Другога дана (29/Х0) цео Главни. одбор, са уредницима листова, посетио је Г. Министра просвете. Претседник Главног одбора, г. Иван Димник, детаљно је изнео Г. Министру све проблеме који се односе на живот учитељев као просветног и школског радника и као грађанина. — Г. Министар је пажљиво саслушао излагања претседника, Е. Димника, и на сваки проблем понаособ одговорио. Подвлачимо, да се Г. Министар по свима питањима сложио са гледиштем претставника учитељства И обећао своју помоћ.

Главни одбор издао је овај:

КОМИНИКЕ

Главни одбор Јуу на својим седницама од 28, 29 п 30 децембра, 1934, пре но што је саслушао извештаје и реферате који су били на дневном реду, одао је пошту Сенима Блаженопочившет Витешког Краља Александра 1 Ујединитеља. Саслушавши претседника Извршног одбора о свему ономе што је поводом трагичног догађаја урађено, констатевао је да је овај догађај болно потресао све наше организацијске јединице и да је Извршни одбор умео да манифестује тужни осећај који је владао у срцима свега Југословенског учитељства.

ПО ПРЕЛАЗУ НА ДНЕВНИ РЕД:

1) Главни одбор саслушао је извештај претседника Главног одбора по питањима сталешке, просветне и школске политике па је тај извештај примио са задовољством. Затим у појединостима је претресао ни усвојио предложена начела у погледу просветне, школске и сталешке политике, по којима ће се у будуће управљати како централна управа тако и све ортанизацијске јединице и поједини чланови.

ПО ДАЉИМ РЕФЕРАТИМА ОСТАЛИХ

ЧЛАНОВА УТВРЂЕНО ЈЕ:

2) Да је довољно рађено н урађено дизању учитељског угледа, учитељ-

на

Хроника

ске етике уопште: и утврђивању сталешке солидарности у организацији. Наречито се истиче као похвална замисао о издању Спомен-књите, која би садржавала. изражене мисли великих људи о свима знатним замасима југословенских учитеља у културној и националној борби. |

8) Да је у погледу моралне пи правне заштите чланова Извршни одбор учинио максимум напора и урадио све што је било у границама његове могућности, нарочито у погледу отклањања свих штетних утицаја како на правилан жиБот организације тако на просветна, школска и персонална. питања. –

%) Извршни одбор апсолутно је погодио жељу чланства, тиме, што је на, седвицу Главног одбора изнео предлог о доношењу нових Правила и Пословника, који ће се ставити на дневни ред већ па следећој Главној скупштини.

5) Главни одбор са неприкривеним задовољством констатује да је у погледу просветно-школеких питања, као: аиколског надзора, управитељства школа, школских уџбеника, наставног плана и програма, учитељског практичног испита и др. Извршни одбор предузео све мере да ти проблеми нађу најбољу солуцију.

6) Главни одбор констатује да је сталешка и стручна штампа на достојној висини. Интересовање учитељства 3: своју штампу огледа се у повећању броја читалаца и приливу материјалних прихода од листова.

Исто тако похвална, је акција Извршног одбора: а) за проширењем духовног хоризонта чланства путем издавања нових педагошких п књижевних едиција; 6) за издавањем одабране дечије лектире и в) за издавањем листа, који ће допринети што тешњој вези дома и школе.

У вези овота рада треба нарочито подвући идеју Извршног одбора о оснивању Југословенске педатошке матице која би обухватала сва југословенска педатошка друштва и установе,

т) Реорганизација администрације као и предузете мере у економско-финансијском погледу дају гаранцију да ће се сви послови те врсте вршити експедитивно и на задовољство чланства.

8) Главни одбор поздравља установу Социјалног фонда Витешког Краља Александра | Ујединитеља, апелује на сва ереска друштва и појединце да у границама највеће могућности учине све како би фонд успешно могао да послути намењеној сврси.