Učitelj

776 Дисолуција „новога паганства“ у Немачкој

Дакле, цео унутарњи свет и живот Змај је добро разумео и оживио га у својим песмама. Као лекар икао — несрећан отац, он је још рано упознао дечје особине, њихову психу и њихову индивидуалност, зато је и подесио своје песме према овим особинама. Његов „Невен“ је био низ година духовни барометар и школско Еванђеље српске деце и омладине. Он је био најлепша илустрација њиховог живота, развића и осећања, као и светих идеала, који их очекују у вођењу важних народних дужности.

У нашој књижевности не постоји више таквог примера, да је један човек толико живео, саосећао и делао за децу, и чије су последње године испуњене једино искреним и свесрдним радом за добро деце, а преко њих и целог нашег народа.

КРОЗ КЊИГЕ И ЖИВОТ

Дисолуција „новога паганства“ У Немачкој

У последње време у Немачкој су много говорили о „новом паганству“. Њиме се нарочито бавила католичка црква. Готово у свакој посланици католичких епископа говори се о опасности новога паганства, о његовом порасту, о условима који потпомажу ово развиће и о неопходности одлучне и енергичне борбе са њим. То исто само у појачаној мери пишу католичке новине и часописи, Католички кругови су нарочито узнемирени што је у списак препоручених књига за школске библиотеке ушла чувена Розенбергова књига „Мит ХХ века“. И протестанске црквене кругове такође много занима опасност од новог паганског покрета.

Неутралном посматрачу ова опасност изгледа јако преуве-

личана. Сада пак „ново паганство“ и његов покрет доживљује озбиљну кризу. Ширење се његово задржава. Оно је захватило све кругове немачког друштва који су приступачни његовој пропаганди и не може да пређе њихове границе. Државна власт све се чешће од њега ограђује. Пропаганда овога учења забрањена је међу хитлеровском омладином. Тако исто она је забрањена иу рајхсверу. Наредбом министра унутрашњих послова распуштене су све тако зване „слободно-религиозне заједнице“, које су састављале главни део новога паганства. У Баварској забрањено је доказивати у школи да само ново паганство сдговара духу немачког народа и да има корен у крви његове историје. Штатхалтер Источне Прускеи један од најистакнутијих партиских радника — Кох, изјавио је, да је „пруски дух тесно везан са протестантизмом и да је само на темељу Лутерове цркве могао да се појави дух Фридриха Великог“. Могло би се навести много сличних примера. Вођи нациста много пута у својим говорима и