Učitelj

Заштита деце у Југ. са гледишта зак. о нар. школама 31

У нашој држави постоји пет завода за васпитање деце и млађих малолетника, од којих су заводи у Глини, Пахинском, Славон. Пожеги и у Београду — државни, а завод у Поновичама код Литије у Дравској бановини — бановински. За женску децу је само завод у Слав. Пожеги.

Овај број завода сувише је мален, да би могао задовољити стварну потребу.

Завода за васпитање деце у смислу 5 2 Закона о народним школама има свега један у нашој држави. и то: Градско узгајалиште задужбине К.М. Амруша у Клинча Селима код Загреба.

У тај завод упућује Градско сиротињско повереништво у Загребу децу од 7 до 14 години живота, која су:

а) сирочад без оца и мајке, а нема ко да се брине за њих;

6) сирочад, за које издржавање није добро обскрбљено, те због недостајања надзора и новчаних средстава прети опасност за њихов садашњи и будући телесни и морални развој;

в) деца, која живе у таквим социјалним приликама, да је угрожен њихов телесни и морални развитак.

О пријему деце у овај завод одлучује Градско начелство у Загребу.

Пошто у нашој држави још нема довољан број завода за васпитање социјално и морално угрожене деце, практикује се да и градска сиротињска повереништва, управе школа, хумана друштва и родитељи у ванредним случајевима, кад се деца не могу нигде сместити, а постоји опасност да се морално покваре, упућују овакву децу у заводе за васпитање деце и млађих малолетника. Из наведеног види се, да је поље заштите напуштене и занемарене деце у нашој држави веома пространо, и да треба на том пољу самоуправна тела, хумана удружења и приватне иницијатнве још много да раде.

П Однос школе према грађанима, породици и општини

Поред 5 2 намењена је цела глава Х са 55 150, 151 и 152 Закона о народним школама искључиво односу школе према грађанима, породици и општини.

6 150 ставља ученичким родитељима у дужност, да се обавештавају о раду и владању њихове деце у школи и ван ње.

Према 5 151 школе треба да приређују родитељске састанке ради збижења дома и школе у њиховој заједничкој сарадњи на васпитном пољу. Према потреби поједине одлуке ових састанака достављају се преко школских одбора појединим надлештвима, чија је сарадња и помоћ потребна.

Најзад 5 152 прописује да је општинска управа дужна помагати народну школу и указивати јој помоћ у свакој прилици,

а нарочито у погледу васпитања и зашшиштше школске деце ван школе.