Učitelj

30 Аншон А. Скала.

било у редовној народној школи, било у нарочитим државним заводима, а по одредбама овог Закона. Државна власт ће принудити родитеље или старатеље, који занемарују васпитање своје или поверене им деце на вршење дужности према њима. Она има право да од родитеља или старатеља, који су неспособни за вршење тих дужности (због разних порока, болести или немарности) одузме децу и смести у друге породице или у државне заводе“.

Законодавац је дакле одмах на почетку Закона о народним школама ставио у дужност свима родитељима и старатељима да се брину о својој или повереној им деци. Оне родитеље или старатеље, који занемарују васпитање деце, државна власт ће принудити на вршење њихове дужност преко опште управне власти, а од оних родитеља или старатеља, који су неспособни за вршење тих дужности одузеће децу и сместиће их у друге породице или у државне заводе.

На какве државне заводе се ту мисли» Да ли на заводе 32 васпитање деце и млађих малолетника Не, у сваком случају. У смислу чл. 5 Уредбе о оснивању п раду завода за васпитање џ поправљање деце и млађих малолешника, у ове се заводе упућују напуштена и морално покварена деца и млађи малолетници, који су извршили кривично дгло.

Кривичним закоником (8 14) одређено је да су деца, која нису навршила 14 годину живота, а 5 26 истог Закона утврђена је одговорност и прописан поступак противу деце, која учине неко кривично дело. Овако гласи 5 26 Кривичног закона:

„Дете, које учини дело, због којег Кривични закон прописује казну, не може се гонити ни казнити. Такво ће се дете предати родитељима или старатељима или школској власти, да га они казне, да се о њему старају и да над њим воде надзор.

Ако је овакво дете напуштено или морално покварено, предаће се заводу за васпитање или подесној породици, где ће остати док не буде поправљено, али најдуже до навршене седамнаесте године.

Ово принудно васпитање наређује — старашељски суд.“

Ако се упореди 5 2 Закона о народним школама са 626 Кривичног законика, примећује се нека сличност. Обадва закона прописују да се занемарена деца одузму од родитеља или старатеља и сместе у друге породице или у државне заводе. Али је разлика у томе, што Кривични законик подвлачи кривично дело детета, а Закон о народним школама „кривично“ дело родитеља или старатеља, и у томе што по Закону о народним школама општа управна власт упућује децу родитеља или старатеља, који су неспособни за вршење родитељских или старатељских дужности у нарочите заводе, за које још није прописан правилник о оснивању, организовању и раду у њима, а по Кривичном законику старатељски суд или судија за млађе малолетнике упућује децу која су извршила неко кривично дело у заводе за васпитање или поправљање деце.