Učitelj

Заштита деце у Југ. са гледишта зак. 0 нар. школама – 38

народне школе не могу отварати, заводи за дефектну децу могу се оснивати и приватном иницијативом или од хуманих удружења.

У нашој држави посгоје два државна завода за васпитање_ недовољно развијене и дефектне деце, ито: Дом слепих у Земуну и Дом глувонемих у Јагодини. Ове домове издржава Министарство социјалне политике и народног здравља, Банске управе издржавају четири завода за дефектну децу и то: Завод за глувонему децу у Љубљани, Завод за слепу децу у Кочевју, Завод за глувонему децу и Завод за слепу децу — обадва у Загребу. У приватним рукама је Завод за глувонему децу у Београду. Тај завод издржава Друштво „Краљ Дечански“. У свима поменутим заводима постоје осморазредне школе за глувонему или за слепу децу, а поред тога и троразредне опште занатске школе за глувонеме или слепе ученике, који су навршили школу, те изучавају подесан занат.

За васпитавање душевно заостале деце постоје у нашој држави 3 самосталне шесторазредне државне школе, и то: Помоћна школа у Љубљани, Помоћна школа у Марибору и Помоћна школа при народној школи „Престолонаследника Петра“ у Земуну. Поред тога постоје још и 53 помоћна одељења при народним школама у свима бановинама

За васпитавање деце која болују од заразних болести постоје у нашој држави:

1) Школа за туберкулозну децу у Тополшици код Шоштања;

2) Школа за трахоматичну децу у Панчеву;

За реконвалесцентну децу постоји шест школа у Опоравилиштима која издржава Министарство социјалне политике и народног здравља и то: Опоравилиште у Шуметлики код Нове Градишке, на Фрушкогорском Венцу, у Палама код Сарајева, на Локруму, у Озрену код Соко бање и у Бањи Ковиљачи.

За слабуњаву децу отварају се школе на чистом ваздуху и шумске школе. Оваквих школа има три: шумска школа на Тушканцу у Загребу, шумска школа у Новом Саду и шумска школа у Сомбору.

За богаљасту децу постоји завод у Суботици.

У свима овим школама и одељењима раде стручни наставници школа за дефектну децу који имају за рад у тим школама нарочиту спрему. Ради се по нарочитим плановима и програмима за рад у школама за дефектну децу, а деца се примају у ове уста: нове по нарочитом правилнику о пријави и пријему деце у заводе за дефектну децу.

г) О здрављу ученика старају се у смислу 95 57—110 Закона 0 народним школама школске поликлинике и школски лекари. На основу поменутих параграфа прописало је Министарство социјалне политике и народног здравља у споразуму са Министарством просвете Правилник о делокругу, деловању и дужностима лекара у овим школама, и Правилник о здравственој заштити ученика и учитеља.

д) За социјалну зашшиту деце од 4 до 16 године Закон о народним школама прописује Обданишта и школске кухиње

Учитељ 3