Učitelj

34 Антон А. Скала

(5 23/5), и Месни школски фонд (5 98), који треба да служи за помагање школских кухиња и обданишта, као и за помагање сиромашних ученика, нарочито оних без родитеља.

Старање за обданишта и школске кухиње Закон о народним школама ставља у дужност школским општинама (5 23/5).

До доношења Закона о народним школама од 1929 год. Министарство просвете је одобравало отварање приватних народних школа, забавишта и обданишта разним хуманим удружењима, дружбама часних сестара и приватним лицима;а од 1929 год. према 5 164 Закона о народним школама приватне народне школе не могу се више отварати, нити се могу постојеће приватне школе из места у место премештати. Постојећим приватним народним школама, које су се саобразиле Закону о народним школама Министарство просвете одобрило је и даље постојање.

Неко време после 1929 године Министарство просвете је разним хуманим удружењима и дружбама часних сестара ипак одобравало отварање приватних дечјих обданишта и склоништа и додељивало им на рад васпитачице-државне чиновнице. Али, пошто су се све ваше дешавали случајеви да су приватна удружења и дружбе часних сестара, услед неправилног схватања појмова обданишта и забавишта, радила у одобреним обдаништима као да су то забавишта, Министарство просвете је издало спеп: јално објашњење о обдаништима и забавиштима под (8. н. бр: 61648 од 22-1Х-1933 год., које гласи:

у) Забавишта су у смислу 5957 и 13 Закона о народним школама државне народне школе у које се примају деца после навршене четврте године и у којима се ради по нарочитом програму и плану који прописује министар просвете.

2) Обданишта, склоништа пи школске кухиње исто тако су у смислу 55 7 и 23 државне просветне установе, у које се могу примати мушка и женска деца сиромашних родитеља и родитеља радника, који су преко целог дана на послу, од треће, а у тешким случајевима и од 2 године, па до навршене народне школе, са циљем да за време отсутности родитеља по послу дају деци заштиту, подесно васпитање, помоћ код учења и вршења домаћих задатака за школу, а уз то и потребну храну.

3) Већ из овога види се разлика између забавишта и обданишта, односно склоништа. Забавишта су дакле школе за децу од 4 до 7 године живота, а у обданишта се примају деца од 2 до 16 год. Из обданишта се упућују деца од 4 до 7 год. на рад у забавишта, и од 7 до 16 год. у народне школе, одакле се враћају, по свршеном раду у школи, натраг у обданишта. :

4) У забавишту раде забавиље, а забавишта су под управом неке народне школе. У забавишту се целокупан рад изводи на основу Закона о народним школама.

5) У обдаништима и склоништима раде васпитачи, који су учитељи народних школа или забавиље, надзорно особље, које

мора имати подесно образовање и послуга.