Učitelj

Заштита деце у Југ. са гледишта зак. 0 нар. школама 85

Васпитачи у обданишту су духовне вође деце од 4 до 16 године. Они их упућују примерном владању, лепом понашању и сваком добру. Помажу им код израде домаћих задатака и код учења и спремају са децом програме за разне свечаности.

Надзорно особље чува, негује и забавља се са децом до 4 године живота, те је и уз осталу децу кад она нису запослена.

Послуга ради све кућне послове.

Обданишта и сконишта су под управом нарочитог управног одбора, који се оснива у споразуму или иницијативом управне општине, или се налазе под управом саме општине.

Свако обданиште и склониште мора имати свој правилник уређења, издржавања и васпитног рада, који треба да прими управна општина и подносе га Министарству просвете на одобрење.

Целокупан рад у обдаништима и склоништима изводи се на основу поменутог правилника.

6) Надзор у свима забавиштима, обдаништима и склоништима врши у смислу 5 112 Закона о народним школама Министарство просвете,

7) У смислу 5 164 Закона о народним школама нове се приватне школе не могу отварати.

8) Приватна друштва и установе које желе оснивати неко обданиште или склониште треба да се споразумеју са надлежном управном општином, која треба да поднесе молбу за отварање обданишта или склоништа са већ израђеним правилником Министарству просвете на одобрење“.

Овим расписом је Министарство просвете разјаснило појмове забавишта и обданишта (склоништа), упозорило да се приватне народне школе не могу отварати и ставило у дужност општинама да се по могућности оне старају за отварање обданишта, склоништа и школских кухиња, односно да оне воде рачуна о свима обдаништима, склоништима и школских кухињама које су на њиховој територији отворене приватном иницијативом, од стране Хуманих удружења или од дружби часних сестара. Као пример како треба да се састави у тачкама 5 и 8 овог објашњења поменути Правилник, Министарство просвете издало је Општи пра-

вилник о оснивању, уређењу и раду у обдаништима и сличним установама.

М

Помоћ и дужности управних општина у погледу васпитања и заштите деце

На који начин управна општина треба да помаже народну

школу у погледу заштите деце одређено је донекле и Законом о народним школама.

а) Школске општине За регулисање питања васпитања и заштите деце, Закон о народним школама прописује организовање школских општина.

3= ~